Boek & Spelen

03 mei 2017
| |

Schrijvers en acteurs – allebei zijn het grootmeesters van de taal, tovenaars met verbeelding en werkelijkheid. Allebei voeren ze ons een fictieve wereld binnen. Hoe zet de een de zinnen op papier, hoe draagt de ander ze voor? Is de worsteling van het schrijven te vergelijken met die van het toneelspel? Is er sprake van kruisbestuiving en zo ja, hoe gaat dat in zijn werk? Literatuurcritica Margot Dijkgraaf gaat met hen in gesprek over hun vak, hun inspiratiebron en de motor van hun creativiteit.

Dit keer gaat Margot Dijkgraaf in gesprek met de beroemdste hedendaagse schrijver en een groot Nederlands actrice. Stefan Hertmans (1951) is schrijver van romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. Vier jaar geleden verscheen zijn veelgeprezen roman Oorlog en terpentijn, over zijn grootvader, die veel prijzen kreeg waaronder de AKO Literatuurprijs. ‘A blast of narrative fresh air’ schreef The New York Times over het boek. Vorig jaar verscheen De bekeerlinge, opgedragen aan ‘de vrouw die een huis kuste’. Dat huis staat in Monieux, een klein dorp in de Provence, waar Hertmans sinds decennia thuis is. Het dorp speelt een belangrijke rol in het verhaal dat lang geleden begon met een pogrom en een verborgen schat. Hertmans ontdekt de sporen van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die haar leven vergooide uit liefde voor een joodse jongen. Hij volgt de sporen van deze vrouw, die samen met haar verboden liefde op de vlucht slaat en een duizelingwekkende tocht aflegt, opgejaagd door alles en iedereen.

Monic Hendrickx is een van Nederlands bekendste en geliefdste actrices. Ze werd bekend door rollen in de serie Penoza en de films De Poolse bruid en Nynke. Ze speelde in een groot aantal films, toneelstukken en televisieseries, zoals Kenau, Sunny Boy, Zus & Zo, Café Derby, In therapie, Stellenbosch en Rembrandt en ik. Vorig jaar was ze te zien ze in De Held, naar de gelijknamige roman van Jessica Durlacher. In haar indrukwekkende carrière won ze vier Gouden Kalveren en kreeg ze diverse buitenlandse onderscheidingen. 

Tickets

Toegang: € 10,-

Met OBA-pas: € 5,- 

Locatie: Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam.

Tickets

MINDBOOKSATH : athenaeum