Bredero - 400 jaar 't Kan verkeeren!

23 augustus 2018
| | | | | | | |

23 augustus 2018 is het 400 jaar geleden dat de dichter en toneelschrijver Gerbrand Adriaensz. Bredero overleed. Een populaire Amsterdammer die zijn publiek recht in het hart wist te raken. We gaan 23 augustus vanaf 19.30 bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam (organisatie: Stichting Bredero 2018 en Spui25) zijn leven en werk vieren, want zijn motto geldt nog altijd: geniet van het leven, maar bedenk dat ’t kan verkeeren!

 

Wie was Bredero? We beleven het opnieuw in de volkse scènes uit zijn bekende toneelstukken De Spaanse Brabander en de Klucht van de koe en in de emotionele liedjes uit het Groot liedboek. Zijn thema’s zijn de onze. Ook in zijn tijd moest Nederland positie kiezen tegenover immigranten en kende de maatschappij winnaars en verliezers.

Wat zijn werk voor vandaag betekent horen we in gesproken columns, een feestrede, een gesprek over de Nederlandse toneeltraditie en de presentatie van De hartenjager, het nieuwste boek van René van Stipriaan. Met bijdragen van Mark Rietman, Joke van Leeuwen, Jules Croiset, Marita Mathijsen, Hans Croiset, Herman Pleij, René van Stipriaan, Theatergroep De Kale en anderen. Samenstelling en regie Ronald Klamer, in samenwerking met Stichting Bredero 2018.

Let op: locatie Openbare Bibliotheek Amsterdam (Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam). 

Over de sprekers

Mark Rietman is acteur en toneelregisseur. Hij is verbonden aan Het Nationale Toneel en speelt regelmatig in televisieseries en films.

Joke van Leeuwen is auteur voor kinderen en volwassenen, dichter, illustrator en cabaretière. Ze is genomineerd voor de Zilveren Griffel 2018.

Jules Croiset is acteur en stemacteur. Hij speelde o.a. Kackerlack in Bredero’s Moortje.

Marita Mathijsen is emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde, biograaf, columnist en essayist. Ze is een groot kenner van het Amsterdamse sociale en culturele leven en ontving de Prins Bernhard Fonds Prijs voor de Geesteswetenschappen en de Multatuliprijs.

Hans Croiset is regisseur en toneel-, televisie-, film- en stemacteur; hij publiceerde enkele romans en een autobiografie.

Herman Pleij is emeritus hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde. Hij staat bekend om zijn ontrafeling van verborgen maatschappelijke mechanismen in literatuur, zoals Bredero’s toneel.

René van Stipriaan is literair-historicus, met een ruime ervaring als onderzoeker, schrijver en presentator. Hij schreef succesvolle boeken over de Nederlandse Gouden Eeuw, zoals Het volle leven. Hij werkte in de literaire uitgeverij en is betrokken bij de digitalisering van het Nederlandse literaire erfgoed.

Theatergroep De Kale is gespecialiseerd in het komische toneel van de zeventiende eeuw en is vermaard om opvoeringen van Bredero’s kluchten.

Ronald Klamer is freelance programmeur van Koninklijk Theater Carré. Hij was de oprichter van Het Toneel Speelt en heeft daar vele projecten geleid, zoals de opvoeringen van Vondels Gysbreght van Aemstel rond Nieuwjaarsdag.

TICKETS

pro-mbooks1 : athenaeum