Presentatie Armèn Hakhverdian, Wouter Schakel, Nepparlement, Een pleidooi voor politiek hokjesdenken

06 maart 2017 tot 06 maart 2017
| | | | | |

Vertegenwoordigen onze volksvertegenwoordigers wel echt het volk, of is – in de woorden van PVV-leider Geert Wilders – ons parlement een ‘nepparlement’? 6 maart vanaf 20.00 discussiëren Armèn Hakhverdian, Niels van der Laan, Myrthe Hilkens, Arjan Vliegenthart en Sheila Sitalsing erover in het OBA Theater (organisatie Spui25).

Geen enkele gekozen volksvertegenwoordiging ter wereld vormt een getrouwe demografische afspiegeling van het electoraat. Op heel veel punten – geslacht, leeftijd, inkomen, opleiding, etniciteit – wijken volksvertegenwoordigers af van de gemiddelde burger. Maar is dit eigenlijk wel een probleem?

Nepparlement? laat zien dat het gebrek aan afspiegeling belangrijke gevolgen heeft voor de kwaliteit van de vertegenwoordigende democratie in Nederland. Uitvoerig onderzoek onder Kamerleden, raadsleden en burgers wijst op een politiek establishment dat op tal van actuele politieke onderwerpen vooral hoger opgeleide, rijkere burgers vertegenwoordigt en mijlenver afstaat van andere groepen de samenleving. Maar wanneer afgevaardigden uit hetzelfde maatschappelijke ‘hokje’ stammen als hun kiezers, komt dit de politieke vertegenwoordiging ten goede. De vanzelfsprekendheid waarmee een kleine sociaal-economische toplaag zich het ambt van volksvertegenwoordiger heeft toegeeigend, is volgens Armen Hakhverdian en Wouter Schakel dan ook drastisch toe aan herziening.

 
Op deze avond gaan Sheila Sitalsing, Arjan Vliegenthart en Myrthe Hilkens in debat met Armen Hakhverdian over de staat van de Nederlandse democratie onder leiding van cabaretier Niels van der Laan.

Locatie: Openbare Bibliotheek Amsterdam. 

Over de sprekers

Armen Hakhverdian is universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is medeoprichter van de politieke blog stukroodvlees.nl

Sheila Sitalsing is journalist. Ze werkte achtereenvolgens voor het Rotterdams Dagblad, Elsevier en de Volkskrant als onder meer financieel-economisch verslaggever, correspondent Europese Unie in Brussel, chef economieredactie en politiek redacteur in Den Haag. Tegenwoordig is ze freelancejournalist en schrijft ze drie keer per week een column in de Volkskrant over politiek en economie. Voor die columns won ze in 2013 de Heldringprijs voor beste columnist van Nederland.

Niels van der Laan studeerde in 2005 af aan de Toneelschool & Kleinkunstacademie in Amsterdam. Vanaf 2013 is hij te zien in het VARA-programma De Kwis, met cabaretiers Jeroen Woe, Joep van Deudekom en Rob Urgert. Hij schrijft en speelt het wekelijkse cabaret van Spijkers met Koppen, en is docent tekstperforming op de Toneelschool in Amsterdam.

Myrthe Hilkens is freelance journalist en politicus. Ze zat in de Tweede Kamer namens de PvdA, maar besloot in augustus 2013 de Kamer te verlaten omdat haar idealen niet langer strookten met de wijze waarop zij politiek kon bedrijven. Hilkens studeerde journalistiek in Tilburg. Ze werkte onder andere bij Opzij, BN/De Stem en dagblad De Pers. Ze schreef in 2008 het controversiële boek McSex,  waarin ze een ontluisterend beeld schetst van de nieuwe generatie tieners. Onder invloed van porno, internet en videoclips hebben jongeren een verknipt beeld van seksualiteit ontwikkeld.

Arjan Vliegenthart is politicoloog en zat van 2007 tot 2014 in de Eerste Kamer. Hij doceerde jarenlang internationale betrekkingen aan de Vrije Universiteit. Daarnaast was hij medewerker en later directeur van het wetenschappelijk bureau van de SP. Vliegenthart was vier jaar lid van het afdelingsbestuur van de SP in Amsterdam. Hij groeide op in de stad en woont nu met zijn vrouw en kinderen in Bos en Lommer. Als wethouder in Amsterdam is hij verantwoordelijk voor de portefeuilles Werk, Inkomen, Participatie en Armoede.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

LOCATIE

Let op! Locatie: Openbare Bibliotheek Amsterdam, OBA Theater, 7e verdieping.

Oosterdokskade 143
1011 DL Amsterdam

Delen op

6,99
MINDBOOKSATH : athenaeum