Spui25 op Locatie: Ian Buruma over zijn nieuwe boek, in gesprek met Nelleke Noordervliet

20 maart 2016 tot 20 maart 2016
| |

Het nieuwe boek van de internationaal geroemde schrijver Ian Buruma, Hun beloofde land. Mijn grootouders in tijden van liefde en oorlog, mag in alle opzichten zijn intiemste boek tot nu toe genoemd worden. Het verschijnt in maart – alle reden om Buruma 20 maart om 20.00 in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (Spui25 op locatie) een avond lang aan het woord te laten over zijn familiegeschiedenis en zijn schrijverschap. Na zijn inleidende voordracht gaat Buruma in gesprek met Nelleke Noordervliet, over de persoonlijke en historische achtergrond van dit bijzondere boek.

N.B. Lees ook de voorpublicatie op Athenaeum.nl.

Nelleke Noordervliet las het boek en noemt het ‘een ontroerend portret van een dankbare kleinzoon’. In Hun beloofde land vertelt de Nederlands-Engelse schrijver en Erasmusprijswinnaar Ian Buruma het verhaal van zijn grootouders Bernard (Bun) Schlesinger en Winifred (Win) Regensburg, de in Londen geboren kinderen van Duits-Joodse immigranten. Hun levensverhaal is getekend door de beide wereldoorlogen. Hun liefde hield zestig jaar stand, hoewel de geliefden jaren van elkaar gescheiden waren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende Schlesinger in Frankrijk en in het Midden-Oosten, in de Tweede moest hij naar India. Ze schreven elkaar brieven, bijna iedere dag, waarin ze vertelden over hun dagelijks leven, maar ook over kunst, muziek en hoop. Die enorme hoeveelheid brieven is bewaard gebleven en vormt de basis van Buruma´s verhaal. 

‘Dit is een zorgvuldig en mooi geschreven, uiterst leesbare sociale geschiedenis, op een elegante en intieme manier verteld, aan de hand van de correspondentie van de familie. Buruma beschrijft de in Groot-Brittannië geboren Joden uit de hoge middenklasse helder, met warmte en met sympathie – het zijn niet voor niets zijn grootouders – en hij maakt voelbaar hoe het was om Duits-Joodse emigranten te zijn tijdens het Engelse interbellum.’ - Philip Roth over Hun beloofde land

Over de sprekers

Ian Buruma (1951) is een internationaal befaamd essayist en Azië-deskundige van Nederlandse bodem. Hij schrijft regelmatig voor The New YorkerThe New York Review of Books en in ons eigen land voor NRC Handelsblad, en werkte mee aan documentaires voor de BBC en CNN. Momenteel is hij hoogleraar Democracy, Human Rights and Journalism aan Bard College in New York. In 2008 ontving Buruma de Erasmusprijs voor zijn buitengewone bijdrage aan de Nederlandse cultuur. Tot zijn bekendste boeken horen De spiegel van de zonnegodinDood van een gezonde roker,  Het loon van de schuld en 1945. Biografie van een jaar. In mei 2015 sprak hij in de Nieuwe Kerk de 4 mei-lezing uit.

Nelleke Noordervliet (1945) studeerde Nederlands in Leiden en Utrecht. In 1987 debuteerde ze met Tine of De dalen waar het leven woont. Nadien publiceerde ze veelgeprezen romans als Het oog van de engelDe naam van de vaderUit het paradijsPelican Bay en Snijpunt. Behalve in romans en verhalen uitte Noordervliets belangstelling voor geschiedenis zich ook in boeken als Altijd roomboter, over haar overgrootmoeder. In 2013 schreef Nelleke Noordervliet het Boekenweekessay, getiteld De leeuw en zijn hemd en publiceerde ze Schatplicht, een essaybundel over de actualiteit van het verleden en de historiciteit van het heden. Nelleke Noordervliet is columniste voor Trouw en voor het radioprogramma OVT.

Aanmelden

Toegangsprijs: € 5. Tickets verkrijgbaar via onderstaande link of bij de Athenaeum Boekhandel, Spui 14-16, 1012 XA Amsterdam

Let op: Dit programma vindt plaats in het 'OBA Theater' van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, 7 e etage (5 minuten lopen vanaf Centraal Station Amsterdam); Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam.

Delen op

15,00
MINDBOOKSATH : athenaeum