Welkom in de wereld vol patronen van bedrog

29 mei 2018
| | | | | |

Na zes bestsellers over de financiële wereld neemt Willem Middelkoop de lezer in Patronen van bedrog mee in de spannende wereld van complotpraktijken, valse-vlag-operaties en The Deep State. Tijdens dit programma in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (via Spui25) hoor je meer over de verborgen waarheid achter nieuwsverhalen. 29 mei, 20.00-21.30.

Vanaf begin jaren veertig werkte een kleine groep insiders aan een plan voor Amerikaanse werelddominantie. Door de overwinning in de Tweede Wereldoorlog slaagde het land en sindsdien doet de VS er alles aan om haar macht zo groot mogelijk te houden. Daarbij is bijna alles geoorloofd: van regimechanges en financiële steun tot couppogingen en moordaanslagen op afvallige politici en presidenten. Dit heeft er voor gezorgd dat landen in de Amerikaanse pas bleven lopen.

Maar ook binnen de VS is een continue machtsstrijd gaande. De elite, afkomstig uit het politieke-militair-industrieel complex, heeft de feitelijke macht. Deze staat binnen de staat, The Deep State, ziet politici als pionnen in het geopolitiek schaakspel. Om de macht te behouden worden effectieve en eeuwenoude strategieën gebruikt. List en bedrog zijn daarom aan de orde van de dag. De elite weet de media op een geraffineerde wijze te bespelen, omdat deze in handen zijn van slechts zes grote bedrijven. Omdat angst de beste manier is om het volk onder controle te houden, heeft de VS een permanente vijand nodig. Na de War on Communisme, de War on Drugs, is het terrorisme nu de ideale vijand.

Over de sprekers

Willem Middelkoop verwierf landelijke bekendheid als marktcommentator bij RTLZ. Hij waarschuwde in zijn eerste boek Als de dollar valt (2007) voor de naderende kredietcrisis. In de jaren erna verschenen De permanente oliecrisis, Overleef de kredietcrisis, Goud en het geheim van geld, De Big Reset en recent De Tesla-revolutie.

Ghassan Dahhan is journalist bij Trouw. Dahhan studeerde politicologie, international relations en war studies aan de UvA en in Londen (King's College). Dahhan schrijft voor Trouw als buitenlandredacteur over o.a. Trump's Amerika, nepnieuws en propaganda.

Eric Smit is journalist en publicist. Smit is oprichter en hoofdredacteur van Follow the Money. In 2013 won Smit samen met Jesse Frederik de journalistieke prijs De Tegel in de categorie 'achtergrond' voor een artikel in de Volkskrant over het gebruik van derivaten bij een semi-overheidsinstelling. In 2017 werd Smit uitgeroepen tot Journalist van het Jaar, voor zijn reportage over VVD-voorzitter Henry Keizer.

Hugo van Dam en Bram van Vulpen (moderators) zijn alumni van jongerenredactie SPUI25 in Spe. Ze verzorgden diverse programma's in SPUI25 en publiceerden vorig jaar samen met vijf collega-auteurs de essaybundel Blikopener. Perspectieven van geëngageerde twintigers. In het daarin opgenomen essay Niets is wat het lijkt beschrijven zij de retoriek van complottheorieën. Hugo studeerde Slavische Talen en Politieke Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en is medeoprichter van jongerenredactie SPUI25 in Spe. Bram studeerde Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en is als onderzoeker werkzaam bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB).

Vrije toegang, u kunt zich aanmelden via de website van Spui25.

pro-mbooks1 : athenaeum