Boekpresentatie Martin Luther en Johann Sebastian Bach

29 januari 2017 tot 29 januari 2017
| | | |

Op 29 januari vindt in de Oude Lutherse Kerk de presentatie plaats van het luisterboek Martin Luther en Johann Sebastian Bach van Govert Jan Bach.

Luther en Bach zijn twee genieën die de wereld bepalend beïnvloed hebben. Maarten Luther zette de wereldgeschiedenis op zijn kop toen hij het gevecht met de keizer en de paus durfde aan te gaan. Hij markeerde met zijn handelen de overgang van de duistere middeleeuwen naar de moderne tijd. Twee eeuwen later was het Johann Sebastian Bach die fundamenteel de muziek bepaalde op een tot nu toe ongeëvenaard niveau. Relatief onbekend is dat Bach niet zonder Luther te denken valt. Bach werd door hem in denken en componeren ingrijpend beïnvloed.

Het luisterboek gaat in op de levens van beiden en belicht de musicus in Luther en de theoloog in Bach. Het staat stil bij het ernstige anti-judaïsme van Luther en laat talloze muziekvoorbeelden horen met renaissance en barokmuziek van verschillende uitvoerders en gaat gedetailleerd in op enkele Bachcantates, met name nummer 4, 'Christ lag in Todesbanden'. Daarnaast bevat het luisterboek twee cd's met de vier Lutherse missen van Bach in de uitvoering van Philippe Herreweghe en zijn Collegium Vocale Gent.

15.30 uur: inloop
16.00 uur: boekpresentatie, muzikaal omlijst met Lutherkoralen gezongen door ensemble Kwintessens o.l.v. Nannie Schuller
18.00 uur: einde

Locatie: Oude Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam

Entree is gratis, wel graag van tevoren aanmelden via pers@rubinstein.nl.

MINDBOOKSATH : athenaeum