Literair interview met Ilja Leonard Pfeijffer over Alkibiades

15 juni 2023
| | | | |

Reserveer nu je ticket voor donderdag 15 juni, een avond met Ilja Leonard Pfeijffer in de sfeervolle Oude Lutherse Kerk in Amsterdam. Of voor vrijdag 16 juni in de doopsgezinde kerk in Haarlem. Ilja Leonard Pfeijffer wordt uitgebreid geïnterviewd over zijn nieuwe, monumentale historische roman Alkibiades. Na afloop is er ruimte voor een signeersessie. Alkibiades is tegelijkertijd een historische studie en een meeslepende roman voor onze tijd en voor elke tijd, die een even uniek als universeel verhaal vertelt over het najagen van ambities in een onvolmaakte wereld.

Ilja Leonard Pfeijffer in Amsterdam

Donderdag 15 juni, 20.00 - 22.00
Oude Lutherse Kerk
Singel 411, Amsterdam

Ilja Leonard Pfeijffer in Haarlem

Vrijdag 16 juni, 20.00 - 21.30 
Doopsgezinde Kerk
Frankestraat 24 Haarlem

Over Ilja Leonard Pfeijffers nieuwe roman Alkibiades

Deze monumentale, rijk gedocumenteerde, historische roman vertelt het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Hij was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta. Zijn verhaal is voor ons een reis door de tijd naar de wereld van bijna tweeënhalf millennium geleden, toen steeds meer symptomen, die voor ons verontrustend herkenbaar zijn, begonnen te wijzen op het verval van de democratie en daadwerkelijk leidden tot de nederlaag van Athene. De vraag is in hoeverre Alkibiades hieraan schuldig was. Was hij de populist die de democratie heeft ontmanteld of had hij de redder van Athene kunnen zijn? In deze roman legt hij verantwoording af over zijn idealen, strategieën en levenslange strijd.

Bekijk op onze site de minicolleges die Ilja Leonard Pfeijffer geeft over de achtergronden van Alkibiades en, vanaf 19 mei, onze voorpublicatie uit de roman.

Classicus Diederik Burgersdijk zal een bijdrage leveren met een historische introductie van Alkibiades.

Over Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, essays, kritieken, theaterstukken en songteksten. Hij woont en werkt in Genua. Pfeijffer was tot 2004 werkzaam als classicus aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in het werk van de klassieke dichter Pindarus. In 1998 won hij de C. Buddingh’-prijs voor zijn dichtbundel Van de vierkante man. Voor de Boekenweek 2000 stelde hij de bundel De Antieken. Een korte literatuurgeschiedenis samen. In 2014 won hij de Libris Literatuurprijs met zijn roman La Superba (2013). Hij heeft internationaal naam gemaakt met een veertigtal boeken waaronder Grand Hotel Europa, de roman die al anderhalf jaar de bestsellerlijsten dicteert. In 2015 was Pfeijffer de auteur van het Poëziegeschenk, Giro giro tondo, een obsessie en in 2022 de auteur van het Boekenweekgeschenk, Monterosso, mon amour

Lees op onze site Jessica Krosinski over Grand Hotel Europawaaruit we ook voorpubliceerden. Eerder publiceerden we voor uit La Superba (Libris Literatuurprijs, E. du PerronprijsKANTL-prijs, Tzumprijs), en lichtte vertaalster Michelle Hutchison haar vertaling toe. We publiceerden ook voor uit Peachez en Maarten Dessing besprak Pfeijffers Brieven uit Genua.

Over Jelle van Riet

Jelle Van Riet is freelance literair journalist. Zij schrijft voor De Standaard, treedt vaak op als interviewer en gastvrouw en zetelde in verschillende literaire jury’s. Zij is het hoofd en het hart van Rietepetite, een vzw die verleidelijke projecten op touw zet met kwaliteitsrijke (jeugd)literatuur en poëzie als potgrond.

Over Diederik Burgersdijk

Diederik Burgersdijk is Universitair Docent Oude Geschiedenis en Klassieke Literatuur aan de Universiteit Utrecht en moderator bij SPUI25. Hij publiceerde diverse boeken bij Brill Publishers in Leiden, en bij Uitgeverij Athenaeum, meest recent Gymnasium. Geschiedenis van een eliteschool (2022). Hij is mede-vertaler van Cornelius Nepos. Macht en moraal, de oudste Latijnse biograaf, met onder meer biografieën van Hannibal en Alkibiades.

Dit programma is in samenwerking met SPUI25.

pro-mbooks1 : athenaeum