Boekpresentatie: Filosofie van de digitale onthouding

29 september 2017
| | | | |

Op 29 september (17.30 uur) vindt bij Pakhuis de Zwijger de presentatie van Filosofie van de digitale onthouding van filosoof Hans Schnitzler plaats. Wat gebeurt er als je offline gaat in een wereld die altijd online is? Met Hans Schnitzler, Joke Hermsen, Coen Simon, Eugène Sitorius, Ruben Jacobs en Menno de Bree.

 

Altijd, overal online zijn. Voor de millennial generatie is deze digitale conditie dagelijkse kost, maar niet altijd gewenst. Steeds meer mensen worstelen met hun relatie tot de wereld van het scherm. Door te experimenteren met schermvrije (werk)dagen en het bezoeken van digital detox resorts, proberen ze hun bestaan (tijdelijk) te de-digitaliseren. Maar wat verandert er als je offline gaat in een online wereld? Is een permanent offline leven nog een optie in deze tijd, of pak je je digitale bestaan na een korte detox weer op? Tijdens de boekpresentatie van Kleine filosofie van het digitale onthouding delen zes millennials hun detox ervaringen en reflecteren verschillende filosofen op offline leven in een online wereld.

Kleine filosofie van de digitale onthouding

Is een virtuele ervaring hetzelfde als een fysieke ervaring? Bestaan Facebookvrienden? Is vervelen vervelend? Bestaat er een verschil tussen je online en je offline identiteit? Wanneer ben je een junkie? Steeds meer mensen worstelen met hun omgang met de schermwereld. Scholen en bedrijven experimenteren met schermvrije dagen, er ontstaan resorts en trainingen voor digitale ontgifting en er leeft een grote behoefte om te ‘ontkoppelen’. In dit boek gaat filosoof Hans Schnitzler in gesprek met millennials die een digitale detox hebben ondergaan. Kon je je weg nog vinden? Als je je telefoon opzij legt, wat komt er dan in de plaats? Heb je nog vrienden? Besta je nog? En, misschien wel het interessantste filosofische vraagstuk: pak je je digitale bestaan nadien gewoon weer op? Kleine filosofie van de digitale onthouding laat zien wat er gebeurt als je plotseling offline gaat in een wereld die altijd online is.

Kaarten voor dit evenement bestelt u op de website van Pakhuis de Zwijger.

 

MINDBOOKSATH : athenaeum