De redelijkheid van de onderbuik. Nieuw licht #3

06 december 2017 tot 06 december 2017
| | | |

In hoeverre kunnen en mogen emoties een rol spelen in onze oordeelsvorming? Op 6 december (20.00 uur) gaan Frank Meester en Coen Simon bij Pakhuis de Zwijger gesprek met onder anderen Marte Kaan over denken versus voelen.

Onze geïndividualiseerde, seculiere samenleving is gestoeld op redelijkheid en objectiviteit. Wetenschap versus (bij)geloof, feiten versus emoties: iedere individuele keuze moet rationeel verdedigd kunnen worden. Maar voldoet dit maakbare, rationele mensbeeld nog ten tijden van fake news, onzinnige online aankopen en politici die 'op gevoel' worden gekozen? In hoeverre kunnen en mógen emoties een rol spelen in onze oordeelsvorming? En wat is het belang van emoties in de redelijke omgang met elkaar? Voor de reeks Nieuw Licht ging psycholoog Marte Kaan aan de slag met het werk van de Duits-Amerikaanse psychoanalyticus en filosoof Erich Fromm, op zoek naar de redelijkheid van emoties, spiritualiteit en 'de onderbuik'.

Marte Kaan is schrijver en psycholoog bij onder andere een Amsterdamse verslavingskliniek. Ze schreef voor NRC Handelsblad, nrc.next en De Gids. Haar stukken over menselijk gedrag zijn doorspekt met referenties uit literatuur, film, filosofie, psychologie en daarmee spreekt ze een groot publiek aan. Lang Leve de Liefde haalde de top tien van de CPNB bestsellerslijst. Haar fictiedebuut Saboteur werd genomineerd voor de J.M.A. Biesheuvelprijs en de ANV-debutantenprijs en in 2016 verscheen van haar de roman Wij houden alleen van onszelf. Voor Nieuw Licht schreef zij het essay Onderbuik

Frank Meester en Coen Simon, filosofen, bedenkers en de moderatoren van Nieuw Licht, gaan met Marte Kaan, gastsprekers en de zaal in gesprek. Dit doen zij naar aanleiding van Marte Kaans interpretatie van het werk van psychoanalyticus en filosoof Erich Fromm (1900-1980), die in zijn werk Liefhebben, een kunst, een kunde, het belang van een gezonde emotionele huishouding centraal zet voor de redelijke omgang met elkaar:

'Het vermogen tot objectief denken houdt direct verband met het vermogen tot redelijkheid, en de emotionele instelling die hiermee gepaard gaat, is nederigheid, ootmoed. De mens is slechts in staat tot objectief, redelijk oordelen, als hij ootmoed heeft geleerd, als hij zichzelf heeft bevrijd van zijn infantiele droombeelden van alwetendheid en almacht.'

 Reserveer uw kaarten via de website van Pakhuis de Zwijger.

Delen op

10,00
17,50
18,50
MINDBOOKSATH : athenaeum