NRC presenteert: De slag om de taal

05 oktober 2017
| | | | |

Naar aanleiding van het verschijnen van het boek De nieuwe politiek van Europa (Historische Uitgeverij) van politiek filosoof Luuk van Middelaar organiseert NRC donderdag 5 oktober, 20.00 bij Pakhuis De Zwijger een avond over De slag om de taal: pers & politiek in Europa.

Deze avond is volgereserveerd.

  • NRC-redacteur Monique Snoeijen interviewt Luuk van Middelaar over zijn werk en het thema ‘De slag om de taal’.
  • Schrijver en filosoof Coen Simon draagt een column voor.
  • Kajsa Ollongren, wethouder Gemeente Amsterdam, tv-journalist Hans Beerekamp en Luuk van Middelaar gaan aan de hand van beeldfragmenten met elkaar in gesprek over beeld en woord van de nieuwe politiek onder leiding van NRC-redacteur Mark Kranenburg.

Over De nieuwe politiek van Europa

De enerverende machtsstrijd in Europa leesbaar en hanteerbaar maken, dat is wat De nieuwe politiek van Europa biedt. Met schwung laat Luuk van Middelaar zien hoe politici in Brussel, Berlijn, Parijs, Londen en Den Haag de Unie met horten en stoten instellen op de toekomst. Acht jaar na De passage naar Europa komt hij opnieuw met een wervelende geschiedenis van het heden, even onthullend als leerzaam.

Luuk van Middelaar bevindt zich tussen 2010 en 2015 in het zenuwcentrum van de Europese politiek, en ziet voor zijn ogen hoe de gedaanteverandering van Europa zich voltrekt. In de Europese Raad ontdekken de verzamelde regeringsleiders al improviserend wat het betekent één munt, één grens, één Unie te delen. De Europese verkiezingsjaren 2016 en 2017 maken duidelijk dat de groeiende oppositie tegen de Brusselse consensus niet zomaar zal verdwijnen. Overtuigend verbindt Van Middelaar de dynamiek van de lange ontwikkeling, onvoorziene gebeurtenissen en opstandige bewegingen met Europa’s handelen. Haarfijn beschrijft hij hoe de gebeurtenissenpolitiek zich ontpopt als antwoord op de overrompelende onvoorspelbaarheid van de geschiedenis. In de afgelopen jaren heeft de Brusselse regelfabriek haar natuurlijke grens bereikt. Het publiek is opgestaan. Het schouwspel laat niemand meer koud.

Lees op Athenaeum.nl een fragment.

pro-mbooks1 : athenaeum