Homerusdag 2020 (afgelast)

28 maart 2020
|

Zaterdag 28 maart, de eerste zaterdag van de Week van de Klassieken, vanaf 14.30 vindt in het Rijksmuseum van Oudheden de Homerusdag plaats. Prof. dr. Marita Mathijsen zal dit jaar de Homeruslezing verzorgen en voorafgaand aan haar lezing zal de jaarlijkse Homerusprijs worden uitgereikt.

In lijn met het landelijk beleid om het coronavirus in te perken, heeft de organisatie van de Week van de Klassieken (26 maart t/m 5 april) besloten om alle voorgenomen activiteiten en evenementen in Nederland en Vlaanderen uit te stellen tot september 2020.

Toegang is gratis, aanmelding verplicht. Mail je naam en het aantal personen naar: [email protected].

Aankomende weken buigt de jury, bestaande uit Wim Verbaal, Emilia Menkveld en Leonard Rutgers zich over de volgende shortlist:

  • Piet Gerbrandy, Boëthius. Troost in filosofie [fragment]
  • Marcel Hulspas, Uit de diepten van de hel. Keizers, bisschoppen, ketters, het verval van het christendom en de opkomst van de islam [fragment]
  • Dorothee Olthof en Martine Teunissen, Beauty en fashion. De laatste trends uit het oude Rome.

Programma

14.30-16.30 uur – Algemene Ledenvergadering (Trajanuszaal)
16.30-17.00 uur – Borrel
17.00-18.15 uur – Uitreiking Homerusprijs (Tempelzaal) & Homeruslezing door Prof.dr. Maria Mathijsen
18.15-19.30 uur – Borrel

Homeruslezing

Krimp in het Latijn of hoe het Latijn verdween uit de geleerde wereld in Nederland
In academische kringen was het Latijn eeuwenlang de lingua franca. In haar lezing zal Mathijsen stilstaan bij de dynamiek van de negentiende eeuw, toen deze situatie veranderde. Terwijl sommige overtuigde classici zelfs nog correspondeerden en dichtten in het Latijn, de taal die volgens de dichter Van Lennep leidde ‘tot smaak en kennis en zoo veel andere zaken’, stelde men ook vragen: Kan het middelbaar onderwijs zich niet beter concentreren op moderne talen, om de Nederlandse handelspositie te verbeteren? Is het redelijk en doeltreffender om dissertaties voortaan in de landstaal te schrijven? Kritische stemmen wezen er op, dat sommige hoogleraren het Latijn nauwelijks machtig waren, en hun gehoor nog minder. Tegelijkertijd waren de dichters van Tachtig gefascineerd door de antieken, maar ze lazen die met nieuwe ogen. De romantiek, het nationalisme, de handelsgeest: allemaal invloeden die de blik op de traditie veranderden.

Redactie Homeruslezing: Maarten Asscher, Diederik Burgersdijk, Siward Tacoma

De organisatie van de Homerusdag is een samenwerking tussen het Rijksmuseum van Oudheden, Uitgeverij Athenaeum en het Nederlands Klassiek Verbond

pro-mbooks1 : athenaeum