NKV-studiemiddag Hijs de zeilen en vaar de haven uit

15 april 2016 tot 15 april 2016
| | | | | | |

Het Nederlands Klassiek Verbond organiseert op vrijdag 15 april een speciale studiemiddag in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, gekoppeld aan het thema van de Week van de Klassieken 'Quo vadis? Reizen in de oudheid'. Wij bieden u als deelnemer aan onze middag een interessant programma aan: twee lezingen en aansluitend de uitreiking van de NKV-Homerusprijs 2016. Deze prijs wordt uitgereikt aan de auteur die met zijn/haar publicatie het beste een brug heeft weten te slaan tussen de oudheid en het heden.

Over de lezingen

Reizen in de oudheid was een heel andere onderneming dan tegenwoordig. De bekendste reiziger voor de Romeinen was Aeneas, die in de voetsporen van de grote Griekse helden als Agamemnon en Odysseus trad en na de inname van Troje naar Latium voer. De Griek Herodotus maakte een grote rondreis voor zijn Historiën en de geestelijke vader van de Aeneis Vergilius maakte een studiereis naar Griekenland, zoals zoveel Romeinen gewoon waren.

Tijdens deze middag wordt u door twee deskundigen mee op reis genomen naar de mediterrane wereld. Dr. Jelle Abbenes (classicus, docent en vertaler) is een groot kenner van Pausanias, de reiziger die in de 2e eeuw n. Chr. de hele Grieks/Romeinse wereld bezocht en optekende. Hoe ging deze auteur van de "Lonely Planet" in de oudheid te werk en van welke onschatbare waarde is zijn werk nu nog? Dr. Frans Blom (classicus en neerlandicus) zoomt in op het eiland Lesbos, dat in de 17e eeuw door een Nederlandse avonturier opnieuw ontdekt werd. De wetenschappelijke belangstelling voor Lesbos was groot, verzamelaars liepen te hoop en ook voor toeristen werd dit eiland een must see.

Over de NKV-Homerusprijs 2016

Aan het eind van de middag reikt het NKV voor de zevende keer de Homerusprijs uit. Een deskundige jury bestaande uit prof. dr. Eric Moormann (hoogleraar archeologie Radboud Universiteit Nijmegen), Marjoleine de Vos (redacteur NRC Handelsblad) en oud-winnaar dr. Christian Laes (historicus Universiteit van Antwerpen) beoordeelt drie publicaties uit 2015 die door de leden van het NKV zijn voorgedragen. Naast gloria perpetua (eeuwige roem) is aan deze prijs een sculptuur verbonden.

Genomineerd zijn:

  • Toon Van Houdt, Mietjes, monsters en barbaren. Hoe we de klassieke oudheid gebruiken om onszelf te begrijpen. Uitgeverij Polis
  • Imme Dros, Homeros Ilias. Uitgeverij Van Oorschot
  • Fik Meijer, Jezus en de vijfde evangelist. Uitgeverij Athenaeum – Polak & Van Gennep

Wie heeft volgens de leden en de jury in 2015 met zijn of haar publicatie het beste een brug geslagen tussen de oudheid en het heden?

Programma

12.30 uur inloop
13.00 uur opening middag
13.05 - 14.10 uur dr. Jelle Abbenes - 'Pausanias' wonderbaarlijke reizen'
14.10 - 14.30 uur koffie/thee
14.30 - 15.30 uur dr. Frans Blom - 'De Renaissance van Lesbos: toeristen en wetenschappers in de Levant'
15.30 - 16.30 uur toelichting door genomineerden, juryrapport en uitreiking NKV-Homerusprijs
16.30 - 17.15 uur feestelijke borrel

De kosten voor deze studiemiddag bedragen € 2,50,- voor leden en € 7,50 voor niet-leden. Dit geldt voor het hele programma, inclusief koffie/thee, borrel en een verrassing na afloop. Niet inbegrepen is de entree tot het museum. Wij vragen u daarom bij het betreden van het museum uw museumjaarkaart bij de kassa te laten scannen of de entreeprijs van € 9,50 euro te voldoen.

Het is ook mogelijk om entree voor deze middag aan de ingang van de zaal te voldoen. Neemt u hiervoor vooraf contact op met de organisatie via info@nkv.nl.

U kunt u aanmelden via de website Eventbrite en daar direct een ticket aanschaffen.

Delen op

34,95
7,99
MINDBOOKSATH : athenaeum