Abel Herzberglezing door Robbert Dijkgraaf (UITVERKOCHT)

15 september 2019
|

Let op: deze lezing is uitverkocht.

In een tijd waarin de rol van de wetenschap steeds kritischer wordt bevraagd en door populisten wordt afgedaan als ‘ook een mening’, vertelt professor Dijkgraaf op toegankelijke maar ook gezaghebbende wijze hoe de wetenschap ons leven beïnvloedt en wat de effecten zijn die wij – burgers, politiek en bedrijfsleven – daarvan ondervinden. Hij benadrukt dat de wetenschap de basis moet vormen van ons denken en niet andersom.

Professor Dijkgraaf zet zich al jaren in om de wetenschap en de maatschappij met elkaar te verbinden, en complexe thema’s als kunstmatige intelligentie, klimaatverandering en kwantumfysica voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken. Het grote publiek heeft hem weliswaar leren kennen door zijn populaire optredens in het tv-programma De wereld draait door, maar ook als columnist van NRC Handelsblad en als initiatiefnemer van Proefjes.nl – een website met alledaagse proefjes voor kinderen vanaf 8 jaar – tracht hij ingewikkelde wetenschappelijke kwesties toegankelijker te maken.

De Abel Herzberglezing wordt sinds 1990 door de Rode Hoed in samenwerking met dagblad Trouw georganiseerd. Prominenten spreken een lezing uit ter nagedachtenis aan de advocaat, procureur, toneel- en (kroniek)schrijver en essayist Abel Herzberg (Amsterdam, 1893-1989).

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum