Bucketlist Filosofie: The Origins of Totalitarianism van Hannah Arendt

15 januari 2018
| | | |

Hoe helpt Hannah Arendt ons om 'America first' en alternatieve feiten te snappen? In deze editie van Bucketlist Filosofie wordt in de Rode Hoed (15 januari om 20.00 uur) haar bestseller The Origins of Totalitarianism besproken. Hierin analyseert Arendt de rol van de leider, hoe de bevolking tot een eensgezinde massa wordt gesmeed en hoe ideologie het wint van de feiten.

Een boek uit 1951 dat vorig jaar ineens een internationale bestseller werd? The Origins of Totalitarianism van de Duits-Amerikaanse filosofe Hannah Arendt werd na de verkiezing van Trump in vele talen herdrukt. Ze schreef het werk enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog en analyseert de opkomst van nazisme en stalinisme. Volgens Arendt zijn deze totalitaire systemen uitingen van het politieke kwaad. Ze analyseert de rol van de leider, hoe de bevolking tot een eensgezinde massa wordt gesmeed en hoe ideologie het wint van de feiten.

Aan het woord komen Arendt-deskundige Hans Achterhuis, rechtsfilosoof Nanda Oudejans en televisiemaker Danny Ghosen. Achterhuis zal ons wegwijs maken in Arendts boek, Oudejans gaat de vraag beantwoorden welke totalitaire gevaren er in onze tijd schuilen. En Danny Ghosen, maker van onder andere het tv-programma 'Danny demonstreert’, verhaalt van zijn contacten met onder anderen Duitse neonazi’s en vertelt of de inzichten van Arendt van waarde zijn om hedendaags extremisme te verklaren. Daan Roovers leidt het gesprek .  

Kaartjes voor dit evenement zijn €11,- (of €8,50 met korting), u kunt ze via deze link aanschaffen. 

Delen op

29,90
13,99
16,99
13,99
13,99
34,99
pro-mbooks1 : athenaeum