Daphne op Dinsdag

14 februari 2017
| | | | |

Na meer dan 20 jaar is er eindelijk weer een talkshow in de Rode HoedDaphne Bunskoek ontvangt maandelijks gasten uit de actualiteit, kunst en cultuur. In rubrieken als Het Debuut, De Idealist en De Spreekbeurt schuiven de interessantste mensen aan, of ze nou bekend zijn of niet. 14 februari zijn Coen Verbraak, Sander Kok, Frank Bloem, Claartje Vinkenburg en Démira.

Dit alles met livemuziek en een gratis drankje. Toegang € 12,50, kaarten bij de Rode Hoed.

In het mooie televisie tweeluik Kijken in de Ziel: De achterblijvers (NTR) sprak Coen Verbraak met nabestaanden over iets waar iedereen mee te maken krijgt: rouw. In het gelijknamige boek zijn de complete gesprekken uit deze serie opgenomen. 14 februari praat Daphne met de meesterinterviewer.

In de rubriek Het Debuut: Sander Kok met Smeltende vrouw (Prometheus). Sander Kok (1981) studeerde literatuurwetenschap en kunstgeschiedenis. Hij woonde en werkte in New York, Milaan en Seoul. Smeltende vrouw is zijn debuutroman. Op de boekpresentatie vergeleek uitgever Mai Spijkers De smeltende vrouw met Het mirakel van Harry Mulisch. Niet gek voor een eersteling. Fintro-literatuurprijswinnares Hagar Peeters over Smeltende vrouw: 'Voortreffelijke debuutroman die zich laat lezen als een filosofische komedie, knap geschreven, over hoe meesters slaven zijn en slaven meesters.'

Frank Bloem is beeldend kunstenaar, deed de Rietveldacademie en studeerde filosofie. Nadat hij vooral met zijn ogen en oren gewerkt had (hij maakt ook radio) is nu de neus aan beurt. Frank is parfumeur. In die hoedanigheid is hij te gast bij Daphne. Hij neemt zijn erlemeyer, grondstoffen en pipetjes mee en en zal voor ons live parfum maken. Het is ten slotte Valentijnsdag

Daphne praat met universitair hoofddocent Claartje Vinkenburg (Vrije Universiteit) over de verschillen in vooroordelen over vrouwen en mannen. Vooroordelen  worden voor een belangrijke deel gereproduceerd door taalgebruik. Hoe zichtbaar is dat in de media? En wat zijn de gevolgen daarvan? We vragen mannen andere dingen dan vrouwen als we ze interviewen. Vrouwen in top-posities moeten vaak uitleggen hoe ze werk en zorg combineren en of ze zich daar schuldig over voelen – dat wordt aan mannen niet gevraagd. Claartje opent onze ogen en dat is hard nodig.

Linde Schöne is onverwachts ziek, maar gelukkig hebben we een fantastische vervanger gevonden in Démira, die op haar zestiende al in de finale van de beste singer songwriter van Nederland stond.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum