De mythe van de gemaakte vrouw

07 december 2016
| | | | |

Dat de emancipatie van de vrouw nog niet is voltooid, behoeft geen betoog. In alle statistieken legt zij het af tegen hem. Hoeveel feministische golven zijn er nog nodig om die ongelijkheid ongedaan te maken? Of zit het feminisme zichzelf in de weg? Hoogleraar Ewald Engelen werpt naar aanleiding van zijn nieuwe boek De mythe van de gemaakte vrouw nieuw licht op het feminisme. Op 7 december vanaf 20 uur in de Rode Hoed

Wat zegt het over het feminisme dat iemand als de Amerikaanse comédienne Amy Schumer (de jonge vrouw met 'de mond van een vrachtwagenchauffeur') het nieuwe feministische icoon wordt genoemd? Wat zegt het over de emancipatie dat actrice Halina Reijn hoge hakken en botox ziet als het nieuwe feminisme? Is er een nieuw feminisme op komst of gaat er achter de term een heel andere maatschappelijke machtsverhouding schuil?

Simone de Beauvoir schreef in De tweede sekse (1949) dat je niet als vrouw wordt geboren, maar tot vrouw wordt gemaakt. Ewald Engelen laat zien hoe vrouwen elkaar onder het mom van feminisme tot vrouw maken.

Dit programma is de derde in de reeks Nieuw Licht, een filosofische pamflettenreeks, waarin de scherpste hedendaagse denkers een vraag behandelen uit de klassiek geworden tekst van filosofen en denkers als Freud, De Beauvoir, Camus, Rousseau en Aristoteles.

Ewald Engelen

Ewald Engelen is hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft columns voor De Groene Amsterdammer en Het Parool en is vaste gast en commentator bij Buitenhof, Pauw & Witteman en BNR nieuwsradio.

Presentatie: Coen Simon en Frank Meester.

Te gast zijn Femke Halsema (voormalig politica, tegenwoordig bestuurder en auteur) en Hasna El Maroudi (Nederlands publiciste van Marokkaanse afkomst, redacteur bij Joop.nl, columnist bij Opzij en in het verleden columns voor o.a. e-zine Spunk)

Organisatie: Nieuw Licht i.s.m. Rode Hoed

Toegang: € 11,-

(CJP/studenten/ Stadspas/65+): € 10,-

Aanvang: 20:00 uur

Café open: 19:00 uur

Zaal: Oosterhuiszaal

 

BESTEL KAARTEN

MINDBOOKSATH : athenaeum