Fast feminism

28 mei 2018
| | |

Feminisme is hot: tijdens Beyoncé-concerten, op de catwalks van Fashion Weeks en all over Instagram. De tijd van seksloos & zuur is voorgoed voorbij en we noemen onszelf met trots feminist. Maar weten we wel genoeg van de grote feministische denkers en literatuur? Van de invloedrijke ideeën die feministisch denken en doen gevormd hebben? Wil je ook je kennis verstevigen en uitwisselen, maar geen tijd voor Gender Studies? Lees & praat op 28 mei vanaf 20.00 uur mee. Kaarten zijn € 7,- en verkrijgbaar via de Rode Hoed.

Veel feministische werken zijn dik, zwaar en niet altijd even toegankelijk. Gelukkig is het essay (overgewaaid uit de VS) ook bij ons in opmars: The Mother of All Questions van Rebecca Solnit dit jaar op de lekkerwegleestafel van AKO terecht - een paar jaar geleden ondenkbaar. In deze Essayclub kiezen we uit korte teksten, die feministische concepten op heldere wijze uiteenzetten. Schrijfsters die op eigen en leesbare wijze naar thema’s van hun tijd kijken én ons, de lezer, leren hoe dat zelf te doen. Kortom, in krachtige taal een interessant en emanciperend idee uitleggen: fast feminism.

Uitgeverij Chaos en De Bovengrondse hebben drie indrukwekkende essays geselecteerd - we lezen ze vooraf en bespreken ze samen, aan de hand van onderzoekende vragen. Niet moeilijk, wel actief. We starten met de klassieker 'Een kamer voor jezelf' van Virginia Woolf, die ons een inkijkje geeft in waar we vandaan komen. Daarna 'Men explain things to me' van Rebecca Solnit, die overtuigend beschrijft wat er nu aan de hand is. We sluiten het drieluik af met 'We Should All Be Feminists' van Chimamanda Ngozi Adichie, die suggesties geeft voor hoe nu verder. Uitgevers Yaël van der Wouden en Sayonara Stutgard helpen ons de tekst lezen en begrijpen en begeleiden het gesprek.

Toegang is € 7,-, kaarten verkrijgbaar via de Rode Hoed.

MINDBOOKSATH : athenaeum