Kees Fens-Lezing door Bert Wagendorp: Sport is fictie

13 februari 2019
| | |

Op woensdag 13 februari om 15.30 vindt de vijfde Kees Fens-Lezing door Bert Wagendorp plaats in de Rode Hoed, onder de titel 'Sport is fictie'. Toegang tot deze lezing is gratis, maar het is wel nodig om een kaart te reserveren via deze link.

Kees Fens (1929-2008) gold en geldt voor velen als de belangrijkste Nederlandse criticus en essayist van de tweede helft van de vorige eeuw. Om de inzet en de belangrijkste thema’s uit zijn literair-kritische en cultuurhistorische werk levend te houden organiseert de Kees Fens Stichting samen met de Volkskrant jaarlijks een Kees Fens-lezing in de Rode Hoed. Op woensdag 13 februari alweer de 5e Kees Fens-lezing, dit keer gehouden door Bert Wagendorp, schrijver en columnist van de Volkskrant.

Sport is fictie

“Wielrennen is, zoals wielerschrijver Herman Che­vrolet ooit constateerde, een literair genre. Het is een tamelijk nut­teloze activiteit, die pas betekenis krijgt wanneer de toeschouwer bereid is naar diepere lagen te zoeken, de beweegreden van de hoofdrolspelers tracht te doorgronden.

Kees Fens was gek op wielrennen (al heb ik ook over zijn liefde voor voetbal verontrustende verhalen gehoord) en ik heb het ver­moeden dat hij wielerkoersen ‘las’ als waren het boeken, dat hij het koersverloop zag als een verhaal. Hij wenste tijdens het kijken dan ook niet te worden gestoord, zoals een lezer niet uit een verhaal wil worden getrokken door rumoer in zijn omgeving.

Maar de benadering van sport is, geloof ik, in de loop der jaren eendimensionaler geworden. Werkelijkheid en verbeelding zijn steeds meer samengevallen, en dat is een verlies want het draait de verbeelding de nek om. Het is alsof de kale wedstrijd een waarde op zich vertegenwoordigt en we geen fictionalisering meer nodig hebben. Kees Fens zou in een sportcolumn wel raad hebben geweten met deze ontwikkeling.”

Delen op

10,00
MINDBOOKSATH : athenaeum