Leesclub Over vrijheid, J.S. Mill

23 oktober 2017 tot 23 oktober 2017
|

De Leesclub Bucketlist filosofie bespreekt Over vrijheid van John Stuart Mill op maandagavond 23 oktober tussen 20.00 en 21.30. U kun hier een kaartje kopen. 

 

Over vrijheid is een filosofisch meesterwerk van John Stuart Mill en vormt de basis van het liberalisme als politieke stroming. In het 19de eeuwse Victoriaanse Engeland waren Mill's ideeën bepaald vooruitstrevend. Maar wat kunnen we vandaag nog met het gedachtegoed? Deze leesclub is onderdeel van de publieksbijeenkomst over Mill's werk op 30 oktober maar kan ook los gevolgd worden. 

De Leesclub Bucketlist filosofie is er voor de bezoekers die het werk echt willen lezen en bespreken onder leiding van filosofiedocent Sophie van Balen

 

Over John Mill en On Liberty

Nog altijd geldt Over vrijheid van John Stuart Mill als een van de standaardteksten van het liberalisme. In het boek ontvouwt Mill – of eigenlijk Mill en zijn latere echtgenote Harriet Taylor – zijn theorie over vrijheid. Zijn stelling: de enige toelaatbare grens aan de individuele vrijheid is de eventuele schade aan anderen. Zolang anderen van je daden geen last hebben, staat het je vrij je leven te leven zoals je wilt. Mill schept dus alle ruimte voor non-conformisme en is een voorvechter van radicale vrijheid van meningsuiting. Belangrijk is ook dat voor de utilitarist Mill individuele vrijheid een voorwaarde is voor maatschappelijke vooruitgang. Daarmee waren Mill en Taylor zeer vooruitstrevend. Het boek verscheen in het Victoriaanse Engeland van de negentiende eeuw, geen tijdperk van grote individuele vrijheid. Maar wat kunnen we vandaag nog met de tekst van Mill?

Delen op

22,50
MINDBOOKSATH : athenaeum