Over Vrijheid. John Stuart Mill

30 oktober 2017
| | | | |

Op 30 oktober vindt er in De Rode Hoed om 20.00 een evenement plaats over John Stuart Mills filosofische kaskraker, Over vrijheid (1859), waarin hij schrijft: 'Zolang anderen van je daden geen last hebben, staat het je vrij je leven te leven zoals je wilt'. 

Martin van Hees, hoogleraar ethiek aan de VU Amsterdam, denker en schrijver A.H.J. Dautzenberg en journalist Elma Drayer zullen deze filosofische klassieker roemen, kraken én actualiseren. Want wat heeft dit meesterwerk ons nu nog te zeggen?

Het programma is onderdeel van een serie waarin steeds een filosofisch hoofdwerk besproken wordt door een hedendaagse deskundige, een publieke denker én een doener. De avond staat onder leiding van Daan Roovers, filosoof, programmamaker en oud-hoofdredacteur van Filosofie Magazine.

Sprekers:

Martin van Hees is hoogleraar Ethiek aan de VU in Amsterdam en decaan en programmadirecteur van het John Stuart Mill College aan dezelfde universiteit. Hij studeerde filosofie en politicologie in Rotterdam en werkte eerder als hoogleraar in Groningen en aan de UvA. Van Hees is vegetariër en lid van de KNAW.

A.H.J. (Anton) Dautzenberg is schrijver. Hij schrijft romans, verhalen, toneelteksten en bloemleest. Van zijn hand verschenen onder meer de romans Samaritaan en Extra tijd, de brievenroman De fictiefabriek (samen met Diederik Stapel) en de bloemlezing Vuur!. Omdat Dautzenberg van mening is dat ook voor pedofielen de vrijheid van meningsuiting geldt, werd hij lid van de pedofielenvereniging Martijn die later werd verboden.

Elma Drayer is journalist en columnist van De Volkskrant. Ze studeerde Nederlands in Amsterdam en werkte voor Vrij Nederland en Trouw. Drayer is atheïst, feminist en republikein en hekelt in haar columns regelmatig denkfouten en zwevers.

pro-mbooks1 : athenaeum