Zesde Kousbroeklezing: Ionica Smeets, Cijfers, letters en regels

08 april 2016 tot 08 april 2016
| | | | |

Op vrijdag 8 april spreekt wiskundige, columniste en hoogleraar Ionica Smeets de zesde Kousbroeklezing uit onder de titel Cijfers, letters en regels.

Woorden en getallen hebben elk hun eigen wetten. Wat is de cijfermatige broer van moorddroom? Wat is de zus in letters van 29137? Slechts ogenschijnlijk zijn dat speelse kwesties. In een rondgang langs wiskundigen die spelen met taal en schrijvers die zich onderwerpen aan wiskundige experimenten reflecteert Ionica Smeets op de wisselwerking tussen taal en wiskunde en de onderlinge verhouding van die beide systemen. Wat gebeurt er als je jezelf nieuwe regels oplegt en die strikt gehoorzaamt?

Ionica Smeets, wetenschapsjournalist en wiskundige, is hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden en publiceerde onder meer Het exacte verhaal, Vallende kwartjes (met Bas Haring) en Ik was altijd heel slecht in wiskunde (met Jeanine Daems). Zij heeft een wekelijkse column in Volkskrant Magazine.

Na afloop van de lezing zal het aan Rudy Kousbroek dierbare onderwerp 'wiskunde' verder worden geëxploreerd door kunsthistoricus Jeroen Stumpel en door wiskundige, tekstschrijver en cabaretier Jan Beuving onder begeleiding van pianist Tom Dicke. Maarten Asscher modereert.

Kaarten voor deze avond bestelt u op de website van de Rode Hoed.

Locatie: De Rode Hoed, Keizersgracht 102
Datum: 8 april 2016
Aanvang: 20.00 uur
Café open: 19.00 uur
Toegang: €12.50 of €11.50 (CJP/Studenten/Stadspas/65+), inclusief een exemplaar van De Gids

pro-mbooks1 : athenaeum