Presentatie Peter Barthel, Professor, bestaat God?

24 februari 2017 tot 24 februari 2017
| | | |

In 2014 ontving de Rijksuniversiteit Groningen een brief van de zevenjarige Anco, met de vraag ‘Bestaat God – kan de universiteit dat uitzoeken?. De brief leidde uiteindelijk tot het boek dat deze middag gepresenteerd wordt. Een programma over het bijzondere godsbeeld van sterrenkundige Peter Barthel, met onder anderen econoom Herman Wijffels en bisschop Gerard de Korte. Locatie: Singelkerk.

De brief van Anco kwam terecht op het bureau van Peter Barthel, sterrenkundige aan dezelfde universiteit. Hij beantwoordde Anco’s vraag en verwerkte zijn antwoord in een lezing tijdens de Groningse Nacht van Kunst en Wetenschap. Enkele weken later werd de lezing gepubliceerd in Trouw, wat leidde tot een paar heftige reacties van andere wetenschappers, waaronder theologen. Barthels heldere uiteenzetting van hoe hij als wetenschapper - dagelijks bezig met het heelal en de nietigheid van de aarde -  aankijkt tegen God, religie en de rol van de kerk in onze moderne samenleving, kan velen inspireren.

Tijdens deze middag zullen econoom Herman Wijffels en Bisschop Gerard de Korte samen met Barthel en het publiek in discussie gaan. De bijeenkomst wordt gemodereerd door godsdienstfilosoof en theoloog Taede Smedes.  

Over de sprekers

Peter Barthel studeerde natuurkunde aan de Vrije Universiteit en deed daarna sterrenkundig promotieonderzoek naar Quasars bij de Sterrenwacht Leiden. Van 1984 tot 1988 werkt hij in Pasadena als onderzoeker. Sinds 1988 is Barthel verbonden aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, sinds 2004 als hoogleraar in de astrofysica van actieve sterrenstelsels. Barthel is initiatiefnemer/adviseur van diverse projecten om wetenschap en astronomie onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

Herman Wijffels (1942) vervulde tijdens zijn loopbaan verschillende vooraanstaande functies, zoals voorzitter van het bestuur van de Rabobank, voorzitter van de SER en was lid van het bestuur van de Wereldbank. Hij was ook kabinetsinformateur en hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering aan de universiteit Utrecht. Zijn maatschappelijke inzet is onverminderd gericht op het bevorderen van de transitie naar een meer duurzame economie en samenleving.

Gerard De Korte (1955) werd in Vianen geboren en studeerde geschiedenis en theologie. Hij werd in 1987 tot priester gewijd. In 1994 promoveerde hij tot doctor in de theologie. De Korte is sinds mei 2016 bisschop van het bisdom ’s-Hertogenbosch.

Taede Smedes (1973) (moderator) is godsdienstfilosoof en theoloog, en was tot januari 2013 werkzaam als Senior Onderzoeker aan de Faculteit der Filosofie, Theologie, en Religiestudies (FTR) van de Radboud Universiteit Nijmegen.  Hij schreef o.a. God en de menselijke maat: Gods handelen en het natuurwetenschappelijke wereldbeeld en God én Darwin: Geloof kan niet om evolutie heen. 

SPUI25 op locatie: Doopsgezinde Singelkerk

De Doopsgezinde Singelkerk is gelegen in de binnenstad van Amsterdam, tegenover de Universiteitsbibliotheek, vlakbij de bloemenmarkt. Het gemakkelijkst is de Singelkerk te bereiken met het openbaar vervoer: tram 1, 2 en 5 stoppen op het Koningsplein, vlak om de hoek. Vanuit de richting Centraal Station/Dam: uit de tram een klein stukje teruglopen en dan linksaf het Singel op; nr. 452 is na vijftig meter aan de linkerhand. Let op het uithangbordje 'doopsgezinde gemeente'. Vanuit de richting Leidseplein: uit de tram doorlopen tot de bloemenmarkt, en dan linksaf het Singel op.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum