Alles is online, online is alles. De invloed van digitale technologie op leven en literatuur

22 juni 2017 tot 22 juni 2017
| | | |

Deze middag vindt in SPUI25 de feestelijke presentatie van Zwemmen in de oceaan. Berichten uit een postdigitale wereld plaats. Tijdens dit programma spreken we over de transformatie van onder andere literatuur, leven, werk en liefde door het internet. Met Miriam Rasch, Geert Lovink en Daan Stoffelsen.

(Hashtag: #zwemmen)

Er valt niet te ontsnappen aan de invloed die van digitale technologie uitgaat. In een paar decennia zijn alle aspecten van het leven door het internet getransformeerd, van onderwijs tot werk, van vriendschap en liefde tot lijden en dood. Een grens tussen een echte en een virtuele wereld is al lang niet meer te trekken: het leven is door en door gemedialiseerd. Toch lijkt de digitale revolutie zich haast geruisloos te hebben voltrokken; wie staat er nog bij stil?

Miriam Rasch schreef de essaybundel Zwemmen in de oceaan, over hoe digitale ontwikkelingen ons hebben veranderd. Wat betekent het om mens te zijn in een door data geregeerde wereld? Hoe vind je je weg in de oneindige wereld van het internet? Geert Lovink zal de presentatie inleiden, waarna Miriam Rasch en Daan Stoffelsen in gesprek gaan over ons leven in een postdigitale wereld.

(We publiceerden voor uit Zwemmen in de oceaan. Lees het fragment op Athenaeum.nl.)

Over de sprekers

Miriam Rasch studeerde literatuurwetenschap en filosofie en werkt als onderzoeker en docent bij het Instituut voor Netwerkcultuur van de Hogeschool van Amsterdam. In 2015 won ze de Jan Hanlo Essayprijs Klein.

Geert Lovink is mediatheoreticus en internetcriticus. Sinds 2004 leidt hij het Instituut voor Netwerkcultuur waar onderzoek wordt gedaan naar onder meer online video, sociale media, zoekmachines en verdienmodellen in de kunsten.

Daan Stoffelsen is webredacteur van Athenaeum Boekhandel, waar o.a. nieuws en boekbesprekingen worden gepubliceerd. Hij is ook redacteur van literair tijdschrift Revisor. 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142. 

Tickets

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum