Amsterdam German Studies Lectures: Jürgen Kocka. The History of Capitalism – A Critical Survey

27 oktober 2016 tot 27 oktober 2016
| | |

In het kader van de reeks 'Amsterdam German Studies Lectures' spreekt de toonaangevende Duitse historicus Jürgen Kocka over de geschiedenis van het kapitalisme, op donderdag 27 oktober, 17.00 uur, bij SPUI25.

Kocka, auteur van Capitalism. A short history, plaatst dit onderwerp in mondiaal perspectief: te beginnen bij de middeleeuwen, waar het kapitalisme zijn oorsprong vindt, tot aan de financiële crisis in 2008 en verder. En vanaf het vroege handelskapitalisme in de Arabische wereld, China en Europa tot aan de industrialisatie in de 19e en 20ste eeuw. Hij plaatst daarbij de belangrijkste successen van dit economische systeem tegenover de prijs die ervoor moest worden betaald en de crises en mislukkingen die eraan ten grondslag liggen. Kocka beschrijft de opkomst van kapitalistische maatschappijen ook vanuit een sociale, politieke en culturele context, en laat zien hoe de huidige problemen en de toekomst van het kapitalisme passen in een lange geschiedenis.

Over de spreker

Jürgen Kocka is permanent fellow aan de Humboldt Universiteit in Berlijn en voormalig president van het WZB Berlin Social Science Center. In 2011 ontving hij de Holberg Prize, één van de meest prestigieuze onderscheidingen in de wetenschappelijke wereld. Hij heeft veel publicaties op zijn naam staan, zoals Capitalism. A short history (2014),Arbeiterleben und Arbeiterkultur. Die Entstehung einer sozialen Klasse (2015) en Civil Society and Dictatorship in Modern German History (2010).

De Amsterdam German Studies Lectures zijn gewijd aan actueel onderzoek over de nieuwte geschiedenis van Duitsland en Europa. De initiatiefnemers nodigen vier maal per jaar een gerenommeerde buitenlandse academicus uit om zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren.

In samenwerking met het Duitsland Instituut Amsterdam.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Facebook event

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum