Anders leren denken via kunst. Liesbeth Bik en Mia You in gesprek met Frans-Willem Korsten

10 oktober 2017 tot 10 oktober 2017
| |

Tijdens de tweede gespreksavond van de serie KunstKracht, op 10 oktober van 19.30 tot 21.30 bij Spui25, gaan Liesbeth Bik en Mia You met elkaar in gesprek over hoe zij het publieke domein vandaag de dag in Nederland ervaren, en op welke manier kunst daarmee te verbinden is.

Wat is het publieke domein eigenlijk? En op welke manier vormt het ons en de manieren waarop we handelen en voelen? En welke rol speelt kunst hierin? Kan kunst ons helpen om nieuwe verbeelding te geven aan het publieke domein of dit verruimen? Voertaal: Nederlands en Engels

Over de sprekers

Liesbeth Bik maakt onderdeel uit van het kunstenaarsduo Bik Van der Pol. Hun werk verkent de sociale en esthetische krachten die ons ertoe verleiden om op bepaalde manieren te handelen in het publieke domein. Hun werk wordt vaak als ‘site-sensitive’ aangemerkt: de installaties en interventies zijn erop gericht grenzen te verleggen ten aanzien wat we als publiek domein beschouwen en de manier waarop dit functioneert. Recent werk werd tentoongesteld tijdens de Media City Biennale (Seoul, 2014) en de Biënnale van Venetië (2014). In 2016 hebben Bik en Van der Pol het boek Fly Me to the Moon gepubliceerd. Liesbeth Bik is lid van de Akademie van Kunsten.

Mia You is een in Korea geboren dichteres, die is opgegroeid in het noorden van Californië. In 2014 is zij naar Nederland verhuisd. Zij is auteur van het boek I, Too, Dislike It. Daarnaast is zij docente Engels aan de Universiteit Utrecht.

Frans-Willem Korsten is hoogleraar literatuur en samenleving aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam en daarnaast als senior researcher verbonden aan het Leiden University Centre for the Arts in Society. Zijn boek over hedendaagse barok komt binnenkort uit bij Amsterdam University Press.

KunstKracht: Verbeelding en activisme in een post-truth-tijdperk

We bevinden ons in een post-truth-tijdperk, waarin feiten niet leidend en nieuws niet waar lijken te hoeven zijn. Als feiten er niet meer toe doen, krijgt de verbeelding dan vrij spel? Of wordt zij juist beknot? Staan kunstenaars, de meesters van de verbeelding, machteloos of zijn zij juist de rolmodellen die onze politieke verbeelding kunnen bevrijden en tot actie aanzetten? Welke politieke kracht kunnen we toekennen aan kunst? Hoe zit het met kunst en politieke verbeelding in Nederland? 

De Akademie van Kunsten organiseert in samenwerking met het Leiden University Centre for the Arts in Society en Spui25 de reeks gespreksavonden KunstKracht waarin kunstenaars met wetenschappers en publiek spreken over de kracht van kunst, het belang van politieke verbeelding en de rol die kunst daarbij kan spelen.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.

pro-mbooks1 : athenaeum