De actualiteit van de Oudheid

11 april 2016 tot 11 april 2016
| | | | |

Wat hebben de klassieken ons cultureel en politiek te vertellen, en wat zeggen wij terug? Naar aanleiding van het recente boek van classicus David Rijser, Een telkens nieuwe Oudheid, maken we 11 april vanaf 20.00 bij Spui25 een reis van nu naar de oudheid en weer terug. Met: Chris Buur, Arnold Heumakers, Hugo Koning, Jet Steinz en David Rijser.

In Een telkens nieuwe Oudheid laat David Rijser niet alleen zien dat we op onverwachtse manieren ook nu nog met de klassieke oudheid zijn verbonden. Wat hebben bijvoorbeeld Romeinse keizers met een recente gangsterserie als The Sopranos te maken? Of hoe is het personage van een moderne privédetective uit Oedipus, held van een Griekse tragedie, voortgekomen? Het is hem er ook om de tussenstations tussen oudheid en heden te doen. Het boek illustreert zo de samenhang van onzen cultuur en bevat een pleidooi om ons cultureel verleden te blijven gebruiken, om te begrijpen wie we zijn en hoe we zo zijn geworden.

De reis van heel vroeger naar nu gaat langs plekken die wel allemaal kennen: Rome, Madrid, Londen, Wenen en New York; langs literatuur, beeldende kunst, architectuur, film en theater; langs Renaissance, Romantiek en postmodernisme. Rijsers pleidooi voor hernieuwde aandacht voor het vernuft, de schoonheid en brutaliteit, maar ook de verschrikkingen van de klassieke traditie vraagt om discussie: hoe moet je er belangstelling voor genereren? Welke rol kan het culturele verleden spelen in het huidige cultuuraanbod? Over deze vragen buigen zich naast Rijser zelf Arnold Heumakers, Hugo Koning en Jet Steinz. Chris Buur modereert.

Over de sprekers

David Rijser is universitair docent Klassieke Talen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde bij AUP Raphael’s Poetics (2012) over kunst en poëzie in de Renaissance en schrijft in de media over de klassieken, onder meer voor NRC Handelsblad. In maart is bij Amsterdam University Press Een telkens nieuwe Oudheid verschenen.

Arnold Heumakers is essayist, literair criticus van NRC Handelsblad en docent Algemene Cultuur Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde o.a. de essaybundels Schoten in de concertzaal (1993) en De schaduw van de vooruitgang (2003). In 2015 verscheen zijn proefschrift, De esthetische revolutie. Hoe Verlichting en Romantiek de Kunst uitvonden.

Hugo Koning is docent Klassieken aan de Universiteit Leiden en geeft Grieks en Latijn op het Stanislascollege in Delft. 

Jet Steinz studeerde internationaal recht en klassieke talen in Amsterdam. Bij David Rijser schreef ze haar scriptie over de receptie van de Oud-Griekse dichteres Sappho. In 2015 verscheen Steinz. Gids voor de wereldliteratuur, dat Jet samen met haar vader Pieter Steinz schreef.

Chris Buur (moderator) studeerde Film- en Televisiewetenschap aan de UvA. hij was film- en later hoofdredacteur van de VARAgids. Momenteel is hij chef van V en Sir Edmund (De Volkskrant).

Aanmelden 

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.

Delen op

59,99
15,00
pro-mbooks1 : athenaeum