De conservatieve revolte. Een ideeëngeschiedenis van de Fortuyn-opstand

16 oktober 2018
| | | |

Dinsdag 16 oktober (17.00) in Spui25 gaan Merijn Oudenampsen, Sjoerd de Jong, James Kennedy en Annelien de Dijn met elkaar in gesprek over de Fortuyn-opstand, over hoe we dit kunnen plaatsen in het licht van de Anglo-Amerikaanse conservatieve ommekeer en welke gevolgen deze conservatieve revolte voor het politieke landschap van Nederland heeft.

Aanmelden

Over De conservatieve revolte

De Fortuyn-opstand vormt een belangrijk keerpunt in de Nederlandse politieke cultuur. Vaak is deze omslag beschreven als een opstand van de onderbuik. Merijn Oudenampsen gaat in zijn boek De conservatieve revolte. Een ideeëngeschiedenis van de Fortuyn-opstand op zoek naar de intellectuele bronnen van de Fortuyn-opstand. Boegbeelden als Frits Bolkestein, Pim Fortuyn, Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders beschrijft hij als voortrekkers van een bredere stroming: nieuwrechts. Deze term kwam in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië in omloop als benaming voor conservatieve bewegingen die in de jaren zestig ontstonden als reactie op nieuw links.

Over de sprekers

Merijn Oudenampsen is politicoloog en socioloog. Hij promoveerde in het voorjaar van 2018 in Tilburg en werkt als onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij de politieke geschiedenis van het Nederlandse neoliberalisme in kaart brengt.

Sjoerd de Jong is een Nederlandse journalist en publicist. Sinds oktober 2010 is hij werkzaam als Ombudsman bij NRC Handelsblad. Tussen 2006 en 2010 was hij plaatsvervangend hoofdredacteur van NRC Handelsblad.

James Kennedy is een Amerikaanse geschiedkundige. Na academische functies in de Verenigde Staten werd hij in 2003 als hoogleraar werkzaam aan de VU te Amsterdam. Tegenwoordig is hij decaan van het University College Utrecht.

Annelien de Dijn is hoogleraar moderne politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Zij haalde haar PhD in 2005 aan de Universiteit van Leuven. Daarna was zij verbonden als postdoctoraal onderzoeker aan Columbia University, U.C. Berkeley en het Notre Dame Institute for Advanced Study. Vervolgens werkte zij van 2011 tot 2017 aan de Universiteit van Amsterdam als universitair docent.

Clara van de Wiel (moderator) werkt als journalist bij NRC Handelsblad bij de redactie Binnenland. Ze studeerde geschiedenis en filosofie en behaalde in 2013 haar onderzoeksmaster geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In New York liep ze stage bij de Volkskrant.

 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend, ze rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.

pro-mbooks1 : athenaeum