De Holocaust, Israël en ‘de Jood’: antisemitisme in na-oorlogs Nederland

14 november 2016 tot 14 november 2016
| | | | | | |

Op 14 november om 20.00 uur vindt er in SPUI25 een lezing en discussie plaats naar aanleiding van de publicatie van ‘The Holocaust, Israel and ‘the Jew’’. Met: Evelien Gans, Remco Ensel, Zihni Özdil, Herman Vuijsje en Chris Quispel. In samenwerking met NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Vooroordelen tegen Joden namen toe tijdens de Tweede Wereldoorlog en barstten na de bevrijding naar buiten. "Ze zijn vergeten je te vergassen" was in 1945 het eerste antisemitische post-Holocaust stereotype. Behalve religie (de Christusmoordenaar), economie (de Woekerjood) en seksualiteit (de perverse Jood) zijn na de Tweede wereldoorlog twee nieuwe aanhechtingspunten voor antisemitisme ontstaan: de Holocaust en Israël. Beiden hebben zich tegen de Joden gekeerd. Hoe hebben oude stereotypen zich met nieuwe vermengd?

Onderzoek naar antisemitisme doen is een mijnenveld betreden: je maakt er meer vijanden dan vrienden mee. Er is in Nederland nauwelijks systematisch onderzoek naar antisemitisme gedaan, maar in deze nieuwe publicatie, The Holocaust, Israel and ‘the Jew’, onder redactie van Evelien Gans en Remco Ensel, staat antisemitisme in Nederland als multiculturele samenleving centraal. Hoe antisemitisch waren de geschriften van de Marokkaans-Nederlandse Mohammed Bouyeri, inclusief de brief die hij na de moord op Van Gogh op diens lichaam achterliet? Hoe kon het gebeuren dat na de aanslag op Charlie Hebdo en de koosjere supermarkt in Parijs, er aanvankelijk zo weinig aandacht was voor de antisemitische component van het jihadisme? Hoe kon Theo van Gogh, ondanks zijn antisemitische en islamofobe uitingen, uitgroeien tot hét symbool van een bejubelde absolute vrije meningsuiting?

Over de sprekers

Evelien Gans is onderzoeker bij het NIOD en bijzonder hoogleraar Hedendaags Jodendom, zijn geschiedenis en zijn cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Onlangs rondde zij het onderzoeksproject 'De dynamiek van hedendaags antisemitisme in een wereldwijde context' af. Zij werkt onder andere aan het tweede deel van de dubbelbiografie over Jaap en Ischa Meijer.

Remco Ensel is universitair docent cultuurgeschiedenis van de Nieuwste Tijd aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij studeerde antropologie en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Tussen 2010 en 2013 deed hij onderzoek bij het NIOD binnen het NWO project 'De dynamiek van hedendaags antisemitisme in een wereldwijde context'.

Zihni Özdil is als wetenschappelijk docent Global History verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij schreef essays, artikelen en opiniestukken in media zoals NRC Handelsblad, de Volkskrant, het Parool, De Correspondent en Nieuwe Revu. Hij heeft een vaste column in NRC Handelsblad. Bij Uitgeverij De Bezige Bij verscheen in het najaar van 2015 zijn boek Nederland mijn vaderland.

Herman Vuijsje is journalist, schrijver en editor, voor o.a. de Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. De meeste van zijn publicaties gaan over verandering in Nederland op sociaal, moreel, religieus en politiek gebied.

Chris Quispel is als historicus verbonden aan de Universiteit Leiden. Zijn nieuwste boek Anti-Joodse beeldvorming en Jodenhaat. De geschiedenis van het antisemitisme in West-Europa was genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs 2016.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.


AANMELDEN

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum