De legendarische uitgever van links Nederland: Rob van Gennep

13 september 2016 tot 13 september 2016
| | |

Rob van Gennep was het gezicht van de uitgeverij die in de woelige jaren zestig en zeventig links Nederland van lectuur voorzag. Ter ere van het uitkomen van zijn biografie gaat Maarten Asscher in gesprek met biografe Geke van der Wal op 13 september vanaf 20.00 bij Spui25.

Begin jaren zestig werden Van Gennep en zijn compagnon Jaap Jansen aangeraakt door de tijdgeest. Ze wilden politieke boeken, boeken met urgentie uitgeven. Van Gennep toverde een chique uitgeverij om tot hét actiecentrum, waar bijvoorbeeld het Dagboek van Che Guevara verscheen. Wat hij uitgaf was een illustratie van wat links Nederland las of waar het zich druk over maakte: socialistische theorie, Marx en Mao, boeken over de ‘kritiese’ universiteit, economie, opvoeding, de arbeidersbeweging, klassenstrijd, verzetsbewegingen in de derde wereld, Vietnam, de Filippijnen, feminisme en de seksuele revolutie.

Geke van der Wal schetst in Rob van Gennep. Uitgever van links Nederland deze krachtige persoonlijkheid, geliefd en gevreesd, een charmeur die mensen hardvochtig kon afserveren, een activistische uitgever met een feilloos koopmansinstinct. Maarten Asscher, directeur van Athenaeum Boekhandel en zelf van 1977 tot 1998 werkzaam in de uitgeverij, gaat mede aan de hand van fragmenten en foto’s uit het boek in gesprek met de biografe.

Over de sprekers

Maarten Asscher is schrijver en directeur van de Athenaeum Boekhandel. Zijn recentste boeken zijn de essaybundel Appels en perenLof van de vergelijking (2013) en Het uur der waarheidOver de gevangenschap als literaire ervaring (2015).

Geke van der Wal is journalist. Ze werkte voor de Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Ze nam als freelancer voor verschillende kranten en opiniebladen lange interviews af van  politici en schrijvers. Tot begin 2014 was ze directeur van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten. 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum