De Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2020 (afgelast)

20 maart 2020
| |

Op 20 maart (17.00 - 18.30) wordt bij SPUI25 de Martinus Nijhoff Vertaalprijs overhandigt aan Jacques Westerhoven en Irina Michajlova. Voor de uitreiking is een feestelijk programma samengesteld met bijdragen van onder anderen Ellen Deckwitz, Anna Enquist, Niña Weijers en de jury van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs.

Op advies van het RIVM inzake Covid-19, sluit SPUI25 tot en met 6 april haar deuren. Wij verwachten een deel van de geannuleerde programma’s op een later tijdstip opnieuw aan te kunnen bieden en hopen op uw begrip.

 

 

Aanmelden

Met de Martinus Nijhoff Vertaalprijs onderstreept het Prins Bernhard Cultuurfonds al sinds 1955 het belang van literair vertalen. Vanwege het lustrumjaar 2020 waarin het Prins Bernhard Cultuurfonds ook zijn tachtigjarig jubileum viert, worden twee vertalers bekroond met een prijs van € 35.000. Pauline Meurs, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds, zal de Martinus Nijhoff Vertaalprijs overhandigen aan Jacques Westerhoven en Irina Michajlova. 

Jacques Westerhoven ontvangt de prijs voor zijn vele vertalingen uit het Japans, waaronder werk van Haruki Murakami en Junpei Gomikawa. 'Vertalen wat er staat' is zeker niet het motto van Westerhoven, ook al vertaalt hij wel degelijk wat er staat, maar dan in de gepaste toonaard en met de nodige modulatie. Met zijn vertalingen, zijn nawoorden en verspreide artikelen heeft Jacques Westerhoven zowel de Japanse literaire cultuur als het Nederlandse lezerspubliek een onschatbare dienst bewezen,’ aldus de jury van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs.

Irina Michajlova ontvangt de prijs voor haar vertaaloeuvre van Nederlandse literatuur in het Russisch van onder anderen W.F. Hermans en J.M.A. Biesheuvel. ‘Met haar uitstekende kennis van het Nederlands voelt ze goed aan wanneer elementen uit onze cultuur moeten worden uitgelegd en waar er ruimte is om in plaats van standaardvertalingen te kiezen voor originele oplossingen, die altijd in overeenstemming zijn met de context en het register van de te vertalen tekst’, aldus de jury.

Juryvoorzitter Maarten Asscher presenteert deze feestelijke avond. Schrijfsters Niña Weijers en Anna Enquist brengen beide een ode aan vertalen en vertaald worden. Ellen Deckwitz draagt voor. Na afloop is er ruimte voor een feestelijke borrel.

Over de prijs

De Martinus Nijhoff Vertaalprijs is de belangrijkste onderscheiding voor vertalers. Het Prins Bernhard Cultuurfonds reikt deze prijs sinds 1955 jaarlijks uit ter nagedachtenis aan dichter en vertaler Martinus Nijhoff.  Aan de Martinus Nijhoff Vertaalprijs is een bedrag verbonden van 35.000 euro.

De jury van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs bestond dit jaar uit Maarten Asscher (voorzitter), Henri Bloemen, Eric Metz, Hilde Pach, Marjolein van Tooren en Marjoleine de Vos.

Aanmelden

Voor vragen en opmerkingen kunt u terecht bij het Prins Bernard Cultuurfonds via [email protected]| T: 020 520 6130

Delen op

17,50
17,50
14,99
pro-mbooks1 : athenaeum