De nieuwe generatie stadskinderen

09 juni 2016 tot 09 juni 2016
| | | | |

Steeds meer kinderen groeien op in de stad. Maar is dat wel een goede ontwikkeling? 9 juni, 20.00-21.30 bij Spui25: een debat over verschuivende idealen en hardnekkige sociale ongelijkheden met Jeroen Slot, Freek Bucx, Lia Karsten en Naomi Felder.

 

Amsterdam verwacht voor de komende 10 jaar een groei van 3000 basisschool leerlingen. Die groei is opmerkelijk, de stad is immers lange tijd niet gezien als een ideaal milieu om kinderen groot te brengen. Wie het zich kon veroorloven trok weg. Het palet aan gezinnen dat nu in de stad woont is meer divers geworden: laag, midden en hoogopgeleid wonen naast elkaar. Maar ontmoeten ze elkaar ook? In dit debat gaan de sprekers in op hoe deze groepen gezinnen de stad gebruiken, welke clubjes de kinderen lid van zijn en of ze nog buiten spelen. Het debat wordt georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen van het boek van Lia Karsten & Naomi Felder De nieuwe generatie stadskinderen. Ruimte maken voor opgroeien.

Een zekere sociale ongelijkheid lijkt te worden bevestigd. De midden en hoogopgeleide groepen benoemen de problemen van het wonen in de stad, maar ervaren een stedelijke omgeving ook als een inspirerende (leer)ervaring voor hun kinderen. Zij maken uitstapjes naar nieuwe speeltuinen, culturele events of kindvriendelijke restaurants. Lager opgeleide gezinnen zijn buitenshuis veel minder actief, ook als het gaat om gratis toegankelijke openbare ruimten. De onderzochte middengroepen laten echter ook intergenerationele dynamiek zien. Hoe kunnen we die dynamiek stimuleren en gaat dat lukken in een stad als Amsterdam? 

Over de sprekers

Jeroen Slot is directeur bureau Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam.

Freek Bucx wetenschappelijk medewerker Sociaal Cultureel Planbureau, onderzoeksector Zorg, Emancipatie en Tijdsbesteding. 

Lia Karsten is als associate professor Urban Geographies verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. 

Naomi Felder is architect en eigenaar van bureau FELD. 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum