De opstand van de natuur. Een gesprek met Philipp Blom over klimaatverandering

11 mei 2017 tot 11 mei 2017
| |

Het nieuwe boek van bestsellerauteur Philipp Blom, De opstand van de natuur. Een geschiedenis van de Kleine IJstijd (1570-1700) en het ontstaan van het moderne Europa, gaat over de geschiedenis van de Kleine IJstijd. Welke invloed heeft deze periode gehad op de klimaatcrisis van vandaag? Pieter van den Blink spreekt hierover bij SPUI25 met de auteur.

Aan het einde van de zestiende eeuw werd Europa getroffen door een ‘kleine ijstijd’, die duurde tot het begin van de achttiende eeuw. De gemiddelde temperatuur daalde enkele graden, de winters werden koud en lang, rivieren en meren bevroren en de zomers waren onstuimig, met extreme stormen en onweer.

Overal mislukten oogsten en leden mensen honger en kou. Niet alleen boeren maar ook landeigenaren raakten verarmd. Het agrarische, feodale fundament van Europa brokkelde af en er ontstonden nieuwe vormen van economische activiteit in de steden. En met de opkomst van de stedelijke, industriële samenleving kwam ook een nieuwe vorm van denken op: de verlichting was geboren.

Aan de hand van ooggetuigenverslagen brengt Philipp Blom deze historische omwentelingen bijeen in De opstand van de natuur. Maar hij trekt ook de parallel met vandaag: de gevolgen van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder. Kunnen we de gevolgen overzien? Wat vermag de politiek? En kunnen we leren van het verleden?

Over de sprekers

Philipp Blom (1970) is historicus, romanschrijver, journalist en vertaler. Hij studeerde in Wenen en Oxford en schreef verscheidene historische werken: To Have and to Hold (2002) en Encyclopédie (2004). Blom schrijft voor tal van Britse en Duitse kranten en tijdschriften. Eerder verschenen De duizelingwekkende jaren (2009) en Het verdorven genootschap (2010). 

Pieter van den Blink (1966) is schrijver, journalist en eindredacteur van 360 Magazine. Eerder was Van den Blink redacteur bij dagblad Trouw, correspondent in Parijs voor diverse media en adjunct-hoofdredacteur van Vrij Nederland. Hij studeerde Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en schrijft veel over (Franstalige) literatuur. Hij schreef 121 Rue de Lille (2007) en Voor het oog van Job (2009).

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.

Tickets

pro-mbooks1 : athenaeum