De politieke biografie. Van de Klassieke Oudheid tot nu

11 september 2020
| | | |

Op vrijdag 11 september (17.00) onderzoeken Diederik Burgersdijk en Richard Haasen in SPUI25 het genre van de biografie naar aanleiding van de onlangs voor het eerst in het Nederlands vertaalde biografieën van de vader van de Latijnse biografie, Cornelius Nepos. Digitaal bijwonen kan ook.

Het is opmerkelijk wat voor sterke positie de biografie, nog veel meer dan de roman, in de literatuur van de klassieke oudheid innam. Levens van exemplarische persoonlijkheden van allerlei slag (politici, generaal, filosofen, etcetera) werden aan de lopende band geschreven. Het was Cornelius Nepos die dit genre in de Latijnse literatuur introduceerde. Daarbij was hij zich bewust van de vooroordelen die eraan kleefden: het was oppervlakkig in vergelijking met geschiedschrijving, het was privé en soms simpelweg oninteressant. Dat zijn bezwaren die ook vandaag nog vaak worden geuit. En hoever mag een biograaf gaan in het inleven in zijn onderwerp, een gestorven of levende persoon, en het aanvullen waar informatie ontbreekt? In dit programma naar aanleiding van de Nederlandse vertaling van Macht en Moraal van Cornelius Nepos, gaan biografen van vandaag in dialoog met de grondleggers in de oudheid.

Waar: SPUI25, Spui 25-27 te Amsterdam
Wanneer: 11 september, 17.00
Entree: gratis, aanmelden verplicht. In afwachting van de (versoepeling van de) RIVM-maatregelen rondom corona kan SPUI25 nog geen uitsluitsel bieden over de definitieve vorm van dit evenement (fysiek in onze zaal, virtueel via een livestream of een combinatie). Aanmelden voor fysieke dan wel digitale aanwezigheid kan hier.

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum