De schoonheid van de moeilijkheid. Verhalen over wiskunde

13 december 2018
| | |

Waarmee worstelden de grote wiskundigen van de geschiedenis? Hoe werkten denkers samen en bouwden zij voort op het werk van hun voorgangers? Donderdag 13 december (20.00) organiseert Spui25 een avond over de schoonheid en moeilijkheid van wiskunde, met verhalen over de mensen die zwoegden voor deze prachtige wetenschap – en tips hoe ook wij dat zonder angst kunnen doen.

Aanmelden

In samenwerking met Amsterdam University Press

Over Wie is er bang voor wiskunde?

In Wie is er bang voor wiskunde? toont Gerardo Soto y Koelemeijer aan dat wiskunde een bloeiende en veelzijdige wetenschap is, met vele raakvlakken met andere disciplines. Hij illustreert dat wiskunde in de loop der eeuwen is veranderd, onder andere aan de hand van het wiskundig bewijs, en gaat op zoek naar de oorsprong van dat bewijs. Het blijkt dat grote wiskundigen ook moeite hadden om bepaalde concepten echt goed te begrijpen en dat men door samen te werken en voortbouwen op kennis van anderen vooruitgang boekt.

Voor mensen die ooit een angst voor wiskunde hebben ontwikkeld: geen paniek! Soto y Koelemeijer en wiskundige Han Peters erkennen deze problemen en bieden perspectieven en advies om ze te overwinnen. Zelfs Terence Tao, die wel de Mozart of Math wordt genoemd, zegt dat hard werken belangrijker is dan talent. Deze avond wordt aan de hand van zijn levensverhaal en ervaringen uit de praktijk aangetoond hoe wiskundigen het menselijk denken blijvend beïnvloeden.

Over de sprekers

Gerardo Soto y Koelemeijer studeerde literatuurwetenschap en promoveerde in de wiskunde. Hij is postdoc onderzoeker bij het ICLON Leiden. In 2015 verscheen zijn boek Wiskundigen mogen niet huilen bij AUP. Hij schreef twee romans, Armelia (2006) en De gestolen kinderen (2013). Momenteel is hij docent wiskunde op een middelbare school.

Han Peters is docent en onderzoeker aan het Korteweg de Vries Instituut voor Wiskunde van de UvA. Zijn onderzoek richt zich op het langetermijngedrag van dynamische systemen, met name in meerdere complexe variabelen. In 2015 werd hij verkozen tot docent van het jaar.

Diederik Burgersdijk (moderator) is classicus, schrijver, docent literatuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en had een 6 voor wiskunde A op zijn eindexamen.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Spui25 rekent op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.

pro-mbooks1 : athenaeum