De schrijver in tijden van Facebook

18 juni 2018

Op 18 juni (20.00 - 21.30 uur) organiseren Spui25 en De Bezige Bij een programma over de auteur in de openbaarheid, naar aanleiding van het verschijnen van Tonnus Oosterhoff nieuwe essaybundel Een kreet is de ramp niet. Met een filosoof, een auteur en een criticus.

Schrijvers in de openbaarheid: het lijkt een grote stap van het eenzame schrijven van een boek, naar het zoeken van een (nieuw) publiek. Interviews, optredens, social media: hoe zit de relatie tussen de schrijver en de openbaarheid in elkaar? Hoe denkt de schrijver én de criticus daarover? En hoe wordt (en blijf) je als schrijver zichtbaar - bescherm je je werk als auteur als je niet zichtbaar bent?

Over de sprekers

Tonnus Oosterhoff debuteerde in 1990 met de gedichtenbundel Boerentijger, waarvoor hij de C. Buddingh'-prijs kreeg. In een Poëziekrant-enquête onder dichters en critici werd hij verkozen tot de belangrijkste debutant van het afgelopen decennium. ‘Er verschijnen in tien jaar tien bijzondere bundels. De meeste zijn van Tonnus Oosterhoff,’ schreef NRC Handelsblad. Najaar 2011 verscheen zijn bundel Leegte lacht. 'Wat een inktzwarte, maar schitterende en overdonderende bundel. [...] Een van de belangrijkste vernieuwers van de Nederlandse poëzie sinds Lucebert.' schreef de Volkskrant toen. Oosterhoffs nieuwste essaybundel Een kreet is de ramp niet verschijnt juni 2018.

Arjan Peters is literatuurcriticus voor de Volkskrant. In 2005 bundelde hij interviews in Het woord is aan de schrijver. Zijn meest recente publicatie is Het goede wil niet winnen (2017).

Naomi Jacobs werkt momenteel aan een proefschrift aan de TU Eindhoven in Philosophy of Technology. Ze is mede-auteur van Onszelf voorbij. Kijken naar wat we liever niet zien.

Gaston Franssen (moderator) is universitair docent moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 2008 promoveerde hij met de studie 'Gerrit Kouwenaar en de politiek van het lezen'. Franssen publiceert over literatuur, celebrity, en narratieve identiteit.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis, van tevoren aanmelden verplicht. Aanmelden is niet vrijblijvend, Spui25 rekent op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] of telefonisch: 020 525 8142.

pro-mbooks1 : athenaeum