Presentatie De zwaardjaren: de verbeelding van het westelijk front 1914-1918

21 februari 2017 tot 21 februari 2017
| | | |

Wat vertelt de verbeelding van de Eerste Wereldoorlog in de tekenkunst ons over de beleving van deze oorlog? Tijdens de boekpresentatie van De zwaardjaren toont auteur Paul Moeyes het ‘vertekende’ beeld van het westelijk front in een visuele rondleiding langs de geïllustreerde pers van de oorlogvoerende landen. Met bijdragen van Diederik van Vleuten en redacteur Michel van de Waart.

De tekenkunst bleek tijdens de Eerste Wereldoorlog een geduchte concurrent van de fotografie. Tekeningen konden effectiever worden ingezet voor propaganda. Kenmerkend voor de Grote Oorlog was de ‘materiaalslag’, een strijd op afstand waarin de mitrailleur en de artillerie domineerden. De geïllustreerde pers van de oorlogvoerende landen Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en het neutrale Nederland creëerde echter het beeld van een heroïsche strijd waarin het zwaard en de bajonet als vanouds de boventoon voerden. Na de gruwelijke offensieven van 1916 werkte deze strategie niet meer. De enorme verliezen en de verhalen van de frontsoldaten maakten de burgerbevolking achter de linies geleidelijk aan bewust van de ware aard en omvang van de oorlog. De romantiek maakte plaats voor realisme.

Over de sprekers

Paul Moeyes is een van ’s lands grootste specialisten op het gebied van de Eerste Wereldoorlog. Bij De Arbeiderspers verschenen van hem De sterke arm, de zachte hand, over het Nederlandse leger tussen 1839-1939 en Buiten schot, over Nederland in 1914-1918.

Diederik van Vleuten was jarenlang cabaretier en televisiemaker. De laatste jaren maakt hij theatervoorstellingen waarin hij de geschiedenis op onnavolgbare wijze tot leven weet te wekken.

Michel van de Waart is redacteur bij De Arbeiderspers.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Delen op

15,50
MINDBOOKSATH : athenaeum