Denkers in de Oudheid

10 april 2018
| | | |

De Oudheid staat aan de basis van de Westerse filosofie. Beroemde wijsgeren als Socrates, Plato en Aristoteles legden zich volledig toe op het vergaren van kennis. Maar welke rol speelden filosofie en 'denken' als activiteit in de samenleving? Ter gelegenheid van de landelijke Week van de Klassieken illustreren twee kenners van de Oudheid hoe filosofische ideeën doordrongen in het leven van mensen buiten de muren van de filosofenschool. 10 april, vanaf 20.00 bij Spui25, met Charles Hupperts, David Rijser en René van Beek.

Charles Hupperts behandelt de Romeinse keizer Marcus Aurelius, die tevens naam maakte als schrijver van een filosofische traktaat. Als 'filosoof op de keizerstroon' neemt hij een unieke positie in de geschiedenis van zowel de antieke filosofie als het Romeinse Rijk. Hoe hingen zijn filosofische ideeën samen met zijn rol als heerser? Welke filosofische technieken paste hij toe om de wereld om zich heen te hanteren en zich voor storende elementen van die buitenwereld resistent te maken? Aan de hand van kernpunten van de filosofie van de Stoa, die ten grondslag liggen aan zijn Overpeinzingen, schetst Charles Hupperts de denkbeelden van deze boeiende keizer. 

Beschrijvingen, weergaven of verbeeldingen van het denkproces zijn bekend uit de moderne kunst en literatuur, van Rodin's ‘Denker’ tot James Joyce' Ulysses. David Rijser buigt zich over de vraag hoe Romeinse schrijvers en kunstenaars met het motief van het ‘denken’ omgingen. Hij gaat op zoek naar denkende mensen in literaire teksten door de Oudheid heen en probeert te achterhalen wat ze dachten, en wat ze over denken dachten. Daarbij besteedt hij in deze lezing speciaal aandacht aan de verhouding tussen denken en macht. 

Over de sprekers

René van Beek is klassiek archeoloog en conservator van het Allard Pierson Museum. Hij zal de avond openen met een korte toelichting op de beroemde buste van de filosoof Plato. Een afgietsel in gips van deze buste is onderdeel van de grote collectie gipsen in het Allard Pierson Museum. Voor de gelegenheid zal deze buste op de avond over Denkers in de Oudheid aanwezig zijn.

Dr. Charles Hupperts is classicus en antiek filosoof. Hij heeft talrijke boeken over de antieke cultuur en vertalingen van met name filosofische teksten op zijn naam staan. Recentelijk verscheen van zijn hand Platoonse liefde (Uitgeverij Damon, 2016), een nieuwe vertaling met aantekeningen van Plato's Symposium en Phaedrus.

Dr. David Rijser doceert Klassieke Talen en Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde onlangs Een telkens nieuwe oudheid. Of: Hoe Tiberius in New Jersey belandde (Amsterdam University Press, 2016) en schrijft ook in de media over de klassieken. Voor de week van de klassieken 2018 schreef hij het geschenkboekje De portiek van de buren. Verbeeldingen van denken in de Oudheid (Amsterdam University Press, 2018).

Raphael Hunsucker (moderator) is classicus en onderzoeker aan de Eberhard Karls Universität Tübingen. Daarnaast is hij hoofdredacteur van Roma Aeterna.

Athenaeum Boekhandel in samenwerking met Roma Aeterna en Allard Pierson Museum.

Aanmelden via SPUI25.

Aanmelden

pro-mbooks1 : athenaeum