Dola de Jong: Mirjam van Hengel over haar schrijverschap en de hele mikmak

24 november 2022
| | | | |

De dag dat Mirjam van Hengel een column las waarin Dola de Jong had geschreven dat ze een nieuw leven begon en dat de hele vroegere mikmak haar geen laars meer kon schelen, wist ze: daar wil ik meer van weten. Wie was deze vrouwelijke auteur? Donderdag 24 november vanaf 17.00 bij SPUI25 spreken Van Hengel, Hanneke Groenteman en Maud Vanhauwaert over het schrijverschap en bewogen leven van Dola de Jong.

Aanmelden

Biograaf Mirjam van Hengel begon een zoektocht die leidde langs Dola’s vrijzinnige Amsterdamse jaren, de vlucht voor Hitler naar Tanger en haar broze eenzaamheid in de straten van New York. Er ontvouwde zich een leven van onverwoestbare energie en diep verdriet: het verhaal van een vrouw die wilde schrijven, met een aantal boeken groot succes had, maar het boek dat ze écht wilde maken nooit voltooide.

Mirjam van Hengel is het type biograaf dat onder de huid van haar hoofdpersonen kruipt. Haar portret van Dola de Jong doet recht aan een intrigerende vrouw, de barst in haar leven, haar geschreven én ongeschreven boeken. Mirjam van Hengel gaat deze middag over Dola de Jong in gesprek met Hanneke Groenteman en dichter Maud Vanhauwaert leest onder andere haar ‘Monument voor een vrouw’.

Lees op onze site een fragment uit Dola.

Over de sprekers

Mirjam van Hengel schreef Een knipperend ogenblik. Portret van Remco Campert (2018), dat genomineerd werd voor de Bookspot Literatuurprijs en bekroond met de Henriëtte de Beaufortprijs 2022. Eerder verscheen Hoe mooi alles (2014), over de liefde tussen Leo en Tineke Vroman. Van Hengel was redacteur, maakt literaire programma’s en schrijft voor onder meer de Volkskrant en De Groene Amsterdammer.

Hanneke Groenteman begon haar journalistieke carrière bij Het Parool. Daarna werkte ze mee aan diverse radio- en tv-programma’s, waaronder het feministische Hoor Haar, Met het Oog op Morgen (NOS), kunst- en cultuurprogramma De Plantage, en tien seizoenen Sterren op het Doek (Max). Ze publiceerde vier boeken: Doorzakken bij Jamin, Dikke Dame, Bestemming Bereikt? en De Battle (jeugd). Ze schrijft voor diverse bladen, o.a. een column in Zin. Samen met Djoeke Veeninga (VPRO) geeft ze interviewtrainingen.

Maud Vanhauwaert is dichter en performer. Ze publiceerde onder andere de dichtbundels, ik ben mogelijk (2011), wij zijn evenwijdig (2014), en het stad in mij (2020, bekroond met de Jan Campertprijs), de weerslag van haar stadsdichterschap van Antwerpen.

pro-mbooks1 : athenaeum