Echte leesboeken! Publieksliteratuur in de twintigste eeuw

09 februari 2018
| | | |

Joop ter Heul, Merijntje Gijzen, Jan Rap en z’n maat, het is maar een greep uit de vele boeken die in de twintigste eeuw een groot lezerspubliek trokken. De bundel Echte leesboeken. Publieksliteratuur in de twintigste eeuw belicht het fenomeen van het literaire publieksboek. 9 februari vanaf 20.00 bij Spui25 spreken twee onderzoekers - Alex Rutten en Esther Op de Beek - en schrijver Kees ’t Hart over dit bijzondere verschijnsel.

 

Echte leesboeken gaat over de grote favorieten van het Nederlandse lezerspubliek in de jaren tussen 1920 en 1970. In die periode gaapte er een grote kloof tussen de publiekslievelingen en de ‘echte’ literatuur. Het boek dat op deze avond wordt gepresenteerd neemt de smaak van het publiek tot uitgangspunt en laat een reeks van oude bekenden de revue passeren: van de onsterfelijke Joop ter Heul van Cissy van Marxveldt en de vertederende Merijntje Gijsen, van A.M. de Jong tot geliefde naoorlogse schrijvers als Simon Carmiggelt, Aster Berkhof, Yvonne Keuls en Maarten ’t Hart. Op deze avond worden enkele van deze boeken tot leven gewekt. Erica van Boven leidt de avond in, waarna twee onderzoekers en neerlandicus en schrijver Kees ’t Hart hun licht laten schijnen op ‘hun’ leesboeken.

Over de sprekers

Alex Rutten studeerde Nederlandse Taal en Cultuur en Literary Studies aan de Radboud Universiteit. Onlangs rondde hij aan de Open Universiteit zijn proefschrift af over de schrijver en vermaarde dagblad- en radiocriticus P.H. Ritter jr. (De publieke man). Voor Echte leesboeken schreef hij een hoofdstuk over de spraakmakende roman De opstandigen (1925) van Jo van Ammers-Küller.

Esther Op de Beek studeerde Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit en promoveerde in 2014 op een onderzoek naar de Nederlandse literaire dagbladkritiek tussen 1955 en 2005 (Een literair fenomeen van de eerste orde). Zij is als universitair docent Moderne Nederlandse Letterkunde werkzaam aan de Universiteit Leiden, waar zij onder andere onderzoek doet naar geluk en/in literatuur. Voor Echte leesboeken schreef zij over het Boekenweekgeschenk De ortolaan (1984) van Maarten ’t Hart.

Kees ’t Hart schreef een groot aantal succesvolle romans, waarvan Hotel Vertigo (2012), Teatro Olimpico (2014) en Wederzijds (2017) de meest recente zijn. Hij maakte ook naam als dichter en schrijft essays en kritieken voor onder meer De Groene Amsterdammer. In 2016 ontving hij de J. Greshoffprijs voor zijn essaybundel Het gelukkige schrijven. Tijdens deze avond spreekt hij over de Lord Lister-boekjes en wat die voor hem betekenden.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.

pro-mbooks1 : athenaeum