Een avond met Jeanne Holierhoek, winnaar Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2018

04 april 2018
| | | | |

Kom ook naar een feestelijke avond met Jeanne Holierhoek, winnaar van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2018! Over haar werk en de Franse taal. Met Jeanne Holierhoek, Maarten Asscher, Niels Cornelissen en Eva Wissenburg. 4 april, van 20.00-21.30 uur, bij Spui25

AANMELDEN

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2018 toegekend aan vertaler Jeanne Holierhoek. Zij krijgt de prijs voor haar omvangrijke vertaaloeuvre van zowel literaire als filosofische werken uit het Frans naar het Nederlands. Deze avond vieren wij de toekenning van deze prijs aan Jeanne Holierhoek met een feestelijk programma rondom haar werk en de Franse taal. Met: Jeanne HolierhoekMaarten Asscher, Niels Cornelissen en Eva Wissenburg.

Vertaler Jeanne Holierhoek heeft een rijk en gevarieerd vertaaloeuvre opgebouwd van werken uit de Franse taal. Haar werk omvat ongeveer negentig zowel kwalitatief als kwantitatief zeer respectabele literaire en filosofische werken. Onder de door haar vertaalde schrijvers zijn internationaal beroemde auteurs als Montesquieu, Voltaire, Guy de Maupassant, Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir en Marie NDiaye. ‘Jeanne Holierhoek is een zeer complete vertaler’, aldus de jury van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs: ‘Voor haar is vertalen niet zomaar een overzichtelijke, tweedimensionale legpuzzel, waarin de deeltjes ‘inhoud’ en ‘taal’ in elkaar moeten passen, maar een multidimensionaal spel waarin naast de inhoud ook andere factoren een rol spelen, zoals tijd, plaats en engagement.’

De jury van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2018 bestaat uit Maarten Asscher (voorzitter), Henri Bloemen, Wim Honselaar, Jan Kuijper, Hilde Pach en Marjolein van Tooren.

Over de prijs: de Martinus Nijhoff Vertaalprijs is de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor vertalers. In 1955 is de prijs ingesteld ter nagedachtenis aan de dichter en vertaler Nijhoff, lid van het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De Martinus Nijhoff Vertaalprijs wordt jaarlijks toegekend aan een vertaler die vertaalt in het Nederlands en eens in de vijf jaar toegekend aan een vertaler die uit het Nederlands vertaalt.

Vrije toegang, wel graag aanmelden:

pro-mbooks1 : athenaeum