Een avond met Max Porter over Verdriet is het ding met veren

01 november 2017 tot 01 november 2017
| | |

Verdriet is het ding met veren van Max Porter, vertaald door Saskia van der Lingen, is de winnaar van de Europese Literatuurprijs 2017. 1 november vanaf 20.00 bij Spui25 wordt Porter door Fiep van Bodegom geïnterviewd over zijn werk en leven.

 

Een stuk uit het persbericht van de Europese Literatuurprijs over Verdriet is het ding met veren:

‘De jury prijst het vernuft van deze roman, die op een originele manier aangrijpend is zonder ook maar een moment sentimenteel te worden. Bovendien is men onder de indruk van de vindingrijkheid van de vertaler, die bijvoorbeeld dankbaar gebruik heeft gemaakt van het feit dat het Nederlands rijk is aan vogelmetaforen. Zo werd het Engelse “Permission to leave” in het Nederlands “Verlof om op te krassen”. De jury heeft met deze prijs een boek willen bekronen dat bij uitstek laat zien hoe gevarieerd de “Europese literatuur” kan zijn.’

Tijdens dit programma interviewt Fiep van Bodegom Max Porter en spreekt Ellen de Bruin een laudatio uit over zijn boek. Let op: de voertaal is Engels.

N.B. Lees bij ons ook een fragment uit de roman, en een bespreking. En hier staat de shortlist.

 

Over de Europese Literatuurprijs

De Europese Literatuurprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver en de vertaler(s) van de beste hedendaagse Europese roman die het afgelopen jaar in het Nederlands is uitgegeven. De prijs werd al vijf keer eerder uitgereikt. In 2016 won Sandro Veronesi met Zeldzame aarden (vertaling Rob Gerritsen). In 2015 won Jenny Erpenbeck met Een handvol sneeuw (vertaling Elly Schippers). In 2014 won Jérôme Ferrari met De preek over de val van Rome (vertaling Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos), in 2013 Emmanuel Carrère met Limonov (vertaling Katelijne De Vuyst en Katrien Vandenberghe), in 2012 Julian Barnes met Alsof het voorbij is (vertaling Ronald Vlek), in 2011 Marie NDiaye met Drie sterke vrouwen (vertaling Jeanne Holierhoek). Dit jaar bestaat de jury naast voorzitter Christa Widlund (schrijfster Anna Enquist) uit: Rob Gerritsen (ELP-laureaat 2016), Janna Navis (Boekhandel Dominicanen, Maastricht), Niña Weijers (auteur en recensent De Groene Amsterdammer) en Lilian Zielstra (Boekhandel Godert Walter, Groningen, en stadsdichter van Groningen).

Over de sprekers

Max Porter is de winnaar van  de Europese Literatuurprijs 2017. Hij is werkzaam in de uitgeefwereld. Hij woont in Londen met zijn vrouw en kinderen. Verdriet is het ding met veren is zijn debuut. Het werd genomineerd voor de Goldsmiths Prize, The Guardian First Book Award en de Dylan Thomas Prize.

Fiep van Bodegom (moderator) studeerde literatuurwetenschappen en filosofie. Ze werkt en schrijft voor De Gids en De Groene Amsterdammer.

Ellen de Bruin is wetenschapsredacteur bij NRC Handelsblad en nrc.next en schrijft ook regelmatig over literatuur. Haar meest recente boek is Vergaderen? Niet doen! Begin 2018 verschijnt haar eerste roman, Onder het ijs.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

pro-mbooks1 : athenaeum