Een eenzame bruggenbouwer. Reizen door het India van P.A.S. van Limburg Brouwer

19 september 2016 tot 19 september 2016
| | | | | |

De feestelijke presentatie van het boek Een eenzame bruggenbouwer van Casper Luckerhof is 19 september vanaf 17.00 bij Spui25. Met Naema Tahir, Jos Gommans, Alexander Reeuwijk en Casper Luckerhof.

Een pleidooi voor een opener en toleranter wereldbeeld. Een spannende liefdesgeschiedenis. Het mooie, kleurrijke en mystieke India. Akbar (1872), een wonderlijke ideeënroman van de vergeten schrijver en indoloog P.A.S. van Limburg Brouwer, heeft het allemaal. Toen Casper Luckerhof tijdens zijn studie indologie in aanraking kwam met Akbar was een fascinatie geboren. Waarom vormt juist India, dat Van Limburg Brouwer nooit bezocht, het literaire decor voor diens progressieve boodschap?

Met Akbar in zijn rugzak en liefdesverdriet in zijn hart reist Casper af naar India, het land dat hem al vanaf zijn vroege jeugd bezighoudt. Daar begint een fascinerende speurtocht naar de opkomst van de indologie, de wereld van de negentiende-eeuwse vrijdenkers, en de eenzame strijd die Van Limburg Brouwer voerde, gespiegeld in zijn eigen eenzaamheid. Hij ontmoet wonderlijke medereizigers, maakt kennis met de toeristenindustrie, woont een tijd in huis bij een gepensioneerde hoogleraar literatuur - en eenmaal terug beschrijft hij voor ons het hedendaagse India dat hij heeft ervaren.

Over de sprekers

Casper Luckerhof (1988) studeerde cum laude af in Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Daarnaast studeerde hij Indiase talen en cultuur. Hij werkte in de Kennemer Boekhandel in Haarlem en zat in het boekenpanel van DWDD. Inmiddels is hij redacteur non-fictie bij uitgeverij Hollands Diep. Dit boek is zijn eerste publicatie.

Jos Gommans is hoogleraar koloniale- en wereldgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij groot kenner van de geschiedenis van de Mughals in India.

Naema Tahir (1970) is auteur van o.a. Een moslima ontsluitert (2004), Kostbaar bezit (2006) en Gesluierde vrijheid: de moslima in de moderne wereld (2015).

Alexander Reeuwijk (1975) is schrijver. Zijn laatste boek was Achter de sluier het land: Reizen door Iran (2015). Momenteel schrijft hij een boek over zijn reizen door India, dat in 2017 verschijnt bij Uitgeverij Athenaeum.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum