Een Italiaanse reis: in gesprek met Philipp Blom

20 mei 2019
|

In zijn nieuwe boek Een Italiaanse reis gaat historicus en schrijver Philipp Blom op zoek naar de bouwer van zijn viool. De viool legde een route af waarlangs al meer dan driehonderd jaar mensen, goederen en kennis door Europa reizen. 20 mei (20.00) spreekt Blom bij SPUI25 over deze bijzondere geschiedenis.

Aanmelden

N.B. Eerder verscheen er bij ons een fragment van Wat op het spel staat en De opstand van de natuur, en van Alleen de wolken een fragment en een recensie

Rond 1700 reisde een vioolbouwer uit de Allgäu naar Italië. Zijn naam kennen we niet, wel is een van zijn instrumenten bewaard gebleven: een viool, ontworpen volgens de Zuid-Duitse traditie en vermoedelijk in Venetië vervaardigd. Ruim drie eeuwen later kwam deze viool in handen van Philipp Blom. Blom volgt de geschiedenis van dit bijzondere instrument. Het is een geschiedenis van vakmanschap en arbeidsmigratie, van houtsoorten en de definitie van klank, en van Venetië als de hoofdstad van de achttiende-eeuwse muziek. 

De zoektocht naar deze onbekende vioolbouwer vertelt het verhaal van een heel tijdperk, dat in veel opzichten helemaal niet zo veel van onze tijd blijkt te verschillen. In dit programma neemt Philipp Blom ons mee op de bijzondere reis die zijn viool maakte.

Over de spreker

Philipp Blom is historicus, romanschrijver, journalist en vertaler. Hij studeerde in Wenen en Oxford en schrijft voor tal van Britse en Duitse kranten en tijdschriften, zoals The Times Literary Supplement, The Independent, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Zeit, en voor Vrij Nederland. Bij De Bezige Bij verschenen De duizelingwekkende jaren (2009), Het verdorven genootschap (2010), Alleen de wolken (2014) en De opstand van de natuur (2017). 

pro-mbooks1 : athenaeum