Elementair Uurtje: De verzorgingsstaat

02 november 2016 tot 02 november 2016
| | |

Wat doet een verzorgingsstaat eigenlijk? Botst de verzorgingsstaat met de participatiesamenleving? En hoe ziet de verzorgingsstaat eruit in andere landen? Een Elementair Uurtje met Barbara Vis en Casper Thomas. Waarom hebben we eigenlijk een verzorgingsstaat nodig, en hoe hebben we deze gekregen? En waarom moeten we de verzorgingsstaat hervormen.

Het Elementaire Deeltje De Verzorgingsstaat behandelt deze en andere grote vragen over de verzorgingsstaat. De Nederlandse verzorgingsstaat vormt daarbij het uitgangspunt, maar voor een goed begrip komen veel andere westerse verzorgingsstaten ook uitgebreid aan bod. Auteur Barbara Vis geeft een minicollege en gaat in gesprek met journalist Casper Thomas (De Groene Amsterdammer), op woensdag 2 november (17.00-18.00 uur), bij Spui25.

Over de sprekers

Barbara Vis is Hoogleraar Politieke Besluitvorming aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar onderzoeks- en onderwijsbelangstelling gaat vooral uit naar de vergelijkende politieke economie, in het bijzonder het vergelijkend onderzoek naar verzorgingsstaten, en politieke besluitvorming. Tussen 2012-2017 vindt het merendeel van haar onderzoek plaats in het kader van een grootschalige VIDI-project (NWO) HIGH-RISK POLITICS. Zie ook haar website.

Casper Thomas (moderator) werkt sinds 2010 bij De Groene Amsterdammer. Daarvoor was hij onderzoeker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Voor De Groene schrijft hij, onder meer, over wetenschap, onderwijs en sociale vraagstukken. In 2015 publiceerde hij het boek Competente rebellen. Hoe de universiteit in opstand kwam tegen het marktdenken.

Elementair Uurtje

Hoe zit dat nu eigenlijk? Een vraag die we ons vaak genoeg stellen, maar waar we niet altijd de tijd voor hebben om het uit te zoeken. SPUI25 en uitgeverij AUP organiseren de programmareeks ‘Elementair Uurtje’, geïnspireerd op de boekenreeks Elementaire Deeltjes, een serie handzame inleidingen over diverse actuele onderwerpen en klassieke thema’s, geschreven door dé experts op dit gebied.

Elk ‘Elementair Uurtje’ is ingedeeld volgens een overzichtelijk, vast patroon. Het begint met een minicollege van 20 minuten door de auteur van het Deeltje. Vervolgens wordt hij of zij gedurende nog eens 20 minuten geïnterviewd door een jonge onderzoeker of journalist. De laatste 20 minuten na het vraaggesprek worden besteed aan brandende vragen uit de zaal. Na een uur ben je helemaal bijgepraat over het onderwerp.

Ook bijzonder: de eerste 10 aanmeldingen krijgen het boekje gratis thuisgestuurd. Zo is het Elementair Uurtje niet alleen de perfecte introductie, maar ook de ultieme gelegenheid om de auteur al je vragen te stellen naar aanleiding van het boek.

De voertaal van de lezingen is Nederlands, tenzij anders vermeld. Het boekje zal tijdens het programma bij SPUI25 verkrijgbaar zijn.

Een ander Elementaire Uurtje dat op de planning staat:

05 oktober 2016: 'Elementair Uurtje: Terrorisme'

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum