Elementair Uurtje: Het Derde Rijk

03 mei 2017 tot 03 mei 2017
| |

Hoe moeten we het nationaalsocialisme van Hitler duiden en het Derde Rijk als geheel interpreteren? Als een bedrijfsongeval, een totalitaire staat, een modern verschijnsel? Een Elementair Uurtje met Frits Boterman en Clara van de Wiel.

Tijdens dit Elementair Uurtje ter ere van het nieuwe Elementaire Deeltje Het Derde Rijk geeft Frits Boterman in kort bestek een overzicht van deze extreme periode in de geschiedenis en legt hij specifiek de nadruk op het beleid van de Duitse nazi’s: hun ideologie, plannen, motieven en daden. Hoe ontwikkelde het Derde Rijk zich? Hoe verliepen de Jodenvervolging en het vernietigingsproces? Was er sprake van improvisatie of van planning? En hoe is de Holocaust te verklaren? Frits Boterman gaat in dit Elementair Uurtje in gesprek met Clara van de Wiel.

Over de sprekers

Frits Boterman is emeritus hoogleraar Moderne Duitse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, en publiceert met regelmaat boeken over Duitsland.

Clara van de Wiel (moderator) studeerde geschiedenis en filosofie en behaalde in 2013 haar onderzoeksmaster geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder was ze interim hoofdredacteur van Folia, nu werkt ze als redacteur bij NRC

Elementair Uurtje

Hoe zit dat nu eigenlijk? Een vraag die we ons vaak genoeg stellen, maar waar we niet altijd de tijd voor hebben om het uit te zoeken. SPUI25 en uitgeverij AUP organiseren de programmareeks ‘Elementair Uurtje’, geïnspireerd op de boekenreeks Elementaire Deeltjes, een serie handzame inleidingen over diverse actuele onderwerpen en klassieke thema’s, geschreven door dé experts op dit gebied.

Elk ‘Elementair Uurtje’ is ingedeeld volgens een overzichtelijk, vast patroon. Het begint met een minicollege van 20 minuten door de auteur van het Deeltje. Vervolgens wordt hij of zij gedurende nog eens 20 minuten geïnterviewd door een jonge onderzoeker of journalist. De laatste 20 minuten na het vraaggesprek worden besteed aan brandende vragen uit de zaal. Na een uur ben je helemaal bijgepraat over het onderwerp.

De voertaal van de lezingen is Nederlands, tenzij anders vermeld. Het boekje zal tijdens het programma bij SPUI25 verkrijgbaar zijn.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Tickets

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum