Elementair Uurtje: Klassieke literatuur

29 maart 2017 tot 29 maart 2017
| |

Waarom is een nieuwe Homerusvertaling een literaire gebeurtenis? Waarom wordt Vergilius nog altijd op school gelezen? Een Elementair Uurtje met Jacqueline Klooster en Inger Kuin.

N.B. Zie ook onze voorpublicatie uit dit elementaire deeltje.

Onze fascinatie voor klassieke literatuur lijkt onverwoestbaar. Waarom is dat? Jacqueline Klooster beantwoordt deze vraag in het Elementaire Deeltje Klassieke literatuur. Door de werken chronologisch en in hun context te belichten laat zij zien hoe de Griekse en Romeinse klassieken zich door imitatie en innovatie ontwikkelden tot literatuur die wij nog altijd willen lezen. Klooster gaat in dit Elementair Uurtje in gesprek met Inger Kuin.

Over de sprekers

Jacqueline Klooster is universitair onderzoekster Klassieke talen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij heeft op het gebied van Griekse en Latijnse literatuur wetenschappelijke artikelen en boeken gepubliceerd. UvA-alumna

Inger Kuin (moderator) is universitair onderzoeker en docent Oude Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze promoveerde in Classics aan New York University en was daarvoor werkzaam als journalist voor NRC Handelsblad en nrc.next

Elementair Uurtje

Hoe zit dat nu eigenlijk? Een vraag die we ons vaak genoeg stellen, maar waar we niet altijd de tijd voor hebben om het uit te zoeken. SPUI25 en uitgeverij AUP organiseren de programmareeks ‘Elementair Uurtje’, geïnspireerd op de boekenreeks Elementaire Deeltjes, een serie handzame inleidingen over diverse actuele onderwerpen en klassieke thema’s, geschreven door dé experts op dit gebied.

Elk ‘Elementair Uurtje’ is ingedeeld volgens een overzichtelijk, vast patroon. Het begint met een minicollege van 20 minuten door de auteur van het Deeltje. Vervolgens wordt hij of zij gedurende nog eens 20 minuten geïnterviewd door een jonge onderzoeker of journalist. De laatste 20 minuten na het vraaggesprek worden besteed aan brandende vragen uit de zaal. Na een uur ben je helemaal bijgepraat over het onderwerp.

Ook bijzonder: de eerste 10 aanmeldingen krijgen het boekje gratis thuisgestuurd. Zo is het Elementair Uurtje niet alleen de perfecte introductie, maar ook de ultieme gelegenheid om de auteur al je vragen te stellen naar aanleiding van het boek.

De voertaal van de lezingen is Nederlands, tenzij anders vermeld. Het boekje zal tijdens het programma bij SPUI25 verkrijgbaar zijn.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142. 

AANMELDEN

 

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum