Elementair Uurtje: Taal

01 juni 2016 tot 01 juni 2016
| |

Taal - iedereen gebruikt het, maar weten we eigenlijk wat het is? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een taal en een dialect? Hoe leren kinderen taal, en waarom veranderen talen? 1 juni, 17.00-1800 bij Spui25 een Elementair Uurtje met Sterre Leufkens en Mathilde Jansen.

Taal is een communicatiemiddel, maar ook een systeem van regels en woorden. Sterre Leufkens bekijkt in 'Elementair Deeltje: Taal'taal met de blik van onder andere een historicus, een psycholoog, een socioloog en een politieman, om zo tot een compleet beeld te komen van wat taal allemaal is, wat we ermee kunnen doen, en waarom we maar niet kunnen ophouden met (erover) praten. Leufkens wordt geïnterviewd door Mathilde Jansen.

Over de sprekers

Sterre Leufkens studeerde Taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. In 2015 promoveerde ze op een vergelijking van de ‘transparantie’ van 22 vreemde talen, dat wil zeggen de mate waarin de grammatica van die talen regelmatig en efficiënt is. Inmiddels onderzoekt ze de vorm van uitdrukkingen in Nederlandse dialecten als postdoc aan de Universiteit Utrecht. Naast haar onderzoek schrijft Sterre Leufkens populair-wetenschappelijke blogs (taalblog De Taalpassie van Milfje), artikelen (o.a. in tijdschrift Onze Taal) en boeken.

Mathilde Jansen (moderator) is taalwetenschapper en wetenschapsjournalist. Ze schrijft o.a. voor Kennislink.nl, het Meertens Instituut en Onze Taal en geeft workshops over populariseren van wetenschap. Samen met collega Marianne Boogaard publiceerde ze in 2012 De taalcanon: een boek én website (www.taalcanon.nl) met vijftig leesbare artikelen over taal.

Elementair Uurtje

Hoe zit dat nu eigenlijk? Een vraag die we ons vaak genoeg stellen, maar waar we niet altijd de tijd voor hebben om het uit te zoeken. SPUI25 en uitgeverij AUP organiseren een vernieuwde programmareeks onder de noemer ‘Elementair Uurtje’. Deze reeks is geïnspireerd op de boekenreeks Elementaire Deeltjes, een serie handzame inleidingen over diverse actuele onderwerpen en klassieke thema’s, geschreven door dé experts op dit gebied.

Elk ‘Elementair Uurtje’ is ingedeeld volgens een overzichtelijk, vast patroon. Het begint met een minicollege van 20 minuten door de auteur van het Deeltje. Vervolgens wordt hij of zij gedurende nog eens 20 minuten geïnterviewd door een jonge onderzoeker of journalist. De laatste 20 minuten na het vraaggesprek worden besteed aan brandende vragen uit de zaal. Na een uur ben je helemaal bijgepraat over het onderwerp.

-

Ook bijzonder: de eerste twintig aanmeldingen krijgen het boekje gratis thuisgestuurd. Zo is het Elementair Uurtje niet alleen de perfecte introductie, maar ook de ultieme gelegenheid om de auteur al je vragen te stellen naar aanleiding van het boek.

De voertaal van de lezingen is Nederlands, tenzij anders vermeld. Het boekje zal tijdens het programma bij Spui25 verkrijgbaar zijn.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Delen op

9,99
MINDBOOKSATH : athenaeum