Extremen in de natuur: zwarte gaten en de melodie van de natuur

12 maart 2018
| |

Recent verschenen twee boeken van natuurkundigen: Zwarte Gaten van mathematisch fysicus Marcel Vonk, en De melodie van de natuur van deeltjesfysicus Ivo van Vulpen. Eén boek over het extreem grote, het andere over het extreem kleine. In dit programma brengen de auteurs deze uitersten bij elkaar in een gezamenlijke boekpresentatie in Spui25, op 12 maart, om 17.00. 

Zwarte gaten

Zwarte gaten, objecten in het heelal die zó zwaar zijn dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen, zijn een blijvende bron van fascinatie. In de vorige eeuw werden zwarte gaten vooral op theoretisch vlak bestudeerd. De afgelopen jaren worden steeds meer technieken ontwikkeld waarmee deze ongrijpbare hemellichamen ook daadwerkelijk kunnen worden waargenomen.

In zijn boek en presentatie vertelt Marcel Vonk over de geschiedenis van zwarte gaten, de ontdekking van Stephen Hawking dat zwarte gaten niet helemaal 'zwart' zijn maar tóch straling uitzenden, over de mysterieuze informatieparadox en de onverwachte thermodynamische eigenschappen van deze hemellichamen. Ook recente theoretische vraagstukken komen aan bod: wat betekent de snaartheorie voor zwarte gaten? En verbrand je als je in een zwart gat valt in een 'muur van vuur'?

De melodie van de natuur

Groter, hoger en verder associëren we met avontuur en vooruitgang, maar ontdekking gaat verder dan het oog kan zien. Er is een groep wetenschappers die de extremen juist opzoekt in precies het tegenovergestelde: klein, kleiner, kleinst, op zoek naar de fundamentele bouwstenen van de natuur.

Ivo van Vulpen vertelt hoe het ons de afgelopen honderd jaar is gelukt om steeds verder door te dringen in die wereld die je met het blote oog al lang niet meer kan zien. We zien welke geheimen we aan de natuur hebben kunnen ontfutselen, en hoe we die in hebben leren zetten in toepassingen in onze maatschappij. Wie had er ooit gedacht dat alles op aarde opgebouwd was uit maar drie bouwstenen, dat je tumoren kan vinden met behulp van antimaterie en dat je kernfysica kan begrijpen met behulp van een metafoor uit de bedrijfseconomie? 

Een verhaal over deeltjesversnellers, quantummechanica, CERN, het Higgsdeeltje en de vragen waar de wetenschappers van nú van wakker liggen.

De dubbele boekpresentatie vind plaats op maandag 12 maart, van 17:00-18:15. Beide auteurs nemen je mee in hun werk, waarna met een hapje en drankje nagepraat kan worden – én natuurlijk de mogelijkheid bestaat om een (al dan niet gesigneerd) exemplaar van elk boek te bemachtigen.

Aanmelden

Toegang tot deze lezing is gratis. U kunt zich aanmelden via de website van Spui25. 

pro-mbooks1 : athenaeum