Filmvertoning + interview met Hans Hylkema: 'De tuin en de wildernis'

29 september 2016 tot 29 september 2016
| | |

Athenaeum Boekhandel bestaat dit jaar vijftig jaar. Ter gelegenheid van dit feestelijke jubileum maakte Hans Hylkema een documentaire over deze boekhandel en het hart van de Amsterdamse boekencultuur: het Spui. Op 29 september, 20.00-21.30u, bij Spui25, een vertoning van ‘De tuin en de wildernis’ met aansluitend een interview met Hylkema. U bent van harte welkom. 

Regisseur Hans Hylkema (De mannetjesmaker, Oeroeg) maakte in opdracht van Interakt Film, TV & Multimedia een film over het verleden en heden van Athenaeum Boekhandel en meer in het algemeen over de boekencultuur op en rond het Amsterdamse Spui. Dat karakteristieke kleine plein, met het Lieverdje in het midden, ooit in de middeleeuwen een stinkende sloot en tot de jaren zestig van de vorige eeuw een wat verwaarloosd plein, is nu een niet meer weg te denken hotspot in hartje Amsterdam. Boekenliefde, horeca, toerisme, cultuur en de universitaire wereld smelten er samen in een dagelijks pandemonium.

De film De tuin en de wildernis schetst de nu 50-jarige geschiedenis en het huidige functioneren van Athenaeum Boekhandel, die in 1966 als geesteskind van maecenas en uitgever Johan Polak zijn deuren opende. Toen drie jaar later in een aanpalend pand ook het Athenaeum Nieuwscentrum werd gevestigd, ontstond een twee-eenheid, die letterlijk en figuurlijk gezichtsbepalend voor progressief en actievoerend Nederland in de jaren zeventig en tachtig zou worden. De tijden zijn veranderd en daarmee Athenaeum Boekhandel ook. Maar wat is gebleven is de onvoorwaardelijke liefde en betrokkenheid van allen, zowel de klanten als de medewerkers, die het boek een warm hart toedragen.

Na vertoning van de ruim 50 minuten durende documentaire gaat Clara van de Wiel met maker Hans Hylkema ingesprek over het ontstaan van de film, de keuzes die daarbij werden gemaakt en hoe het materiaal voor de film zijn eigen beeld van 50 jaar politiek geladen boekencultuur op het Spui heeft beïnvloed.

Over de sprekers

Hans Hylkema (1946) is maker van speelfilms (o.a. Oeroeg), documentaires (De mannetjesmaker en De laatste sessie). Hij maakte verder het televisiedrama Den Uyl en de Affaire Lockheed, waarvoor hij (samen met co-auteur Ger Beukenkamp) de Lira-scenarioprijs 2013 won. De tuin en de wildernis, geproduceerd door René en Mira Mendel voor Interakt Film, TV, & Multimedia, met camerawerk van Remko Schnorr, geluid van Menno Eeuwe, Pepijn Aben en Marjo Postma, montage van Rinze Schuurman en muziek van Marijn Slager, is eerdaags ook op DVD verkrijgbaar.

Clara van de Wiel (moderator) is webredacteur bij Vrij Nederland en presentatrice bij AmsterdamFM. Van 2013-2015 werkte ze voor Folia, in 2015, ten tijde van de Maagdenhuisbezetting, als interim hoofdredacteur. Ze studeerde geschiedenis en filosofie en behaalde in 2013 haar onderzoeksmaster geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Locatie

Spui 25-27
1012 XM Amsterdam

pro-mbooks1 : athenaeum