Frank Lodeizen: kunstenaar van zijn tijd?

05 oktober 2017 tot 05 oktober 2017
| | |

Op 5 oktober is er van 17.00 tot 18.00 in Spui25 een avond rondom Frank Lodeizen. Wees welkom!

Beeldend kunstenaar Frank Lodeizen (1931-2013) ontsnapte als kind aan de gaskamer. De ontdekking dat hij, in de schaduw van Cobra en de Vijftigers met tekenen een eigen wereld kon scheppen, ver weg van de oorlog en zijn trauma's, voelde als een bevrijding. Wie was deze kleurrijke kunstenaar en wat zegt de huidige kunstwereld over zijn generatie? Moderatie: Diederik Burgersdijk

'De kunst heeft me voor de poorten van de hel weggesleept', zei Frank Lodeizen ooit in een interview. Journalist Rineke van Houten komt de uitspraak tegen tijdens de research die ze doet voor een boek over zijn leven. Ze vindt het aanvankelijk een cliché, maar ontdekt hoe de getalenteerde etser met zijn werk een eigen, beschermende wereld schept. En dat de vriendschappen met zijn grote voorbeeld Lucebert en dichters als Hans Andreus en Remco Campert en tekenaars Peter Vos en Guus Boissevain hem staande houden. In het vorige maand verschenen boek Dichter van de droge naald kruipt ze dicht op de huid van deze Don Juan en schetst ze een levendig beeld van het Amsterdam in de jaren vijftig en zestig. Voor Spui25 legt ze uit hoe ze te werk is gegaan en tegen welke vragen ze aanliep. Frank Lodeizen was vader van actrice Rifka Lodeizen en achterneef van dichter Hans Lodeizen. Actrice Rifka Lodeizen, zijn oudste dochter, vertelt over het leven met haar vader. Een deskundige op het gebied van moderne kunst plaatst de generatie van Lodeizen in het perspectief van deze tijd.

Over de sprekers

Rineke van Houten (1958) is journalist en auteur van Dichter van de droge naald (Arbeiderspers, september 2017). Ze studeerde journalistiek in Utrecht en kunstgeschiedenis in Leiden en schrijft voor onder meer de Correspondent en Vrij Nederland.

Rifka Lodeizen (1972) is filmactrice en speelde in verschillende films. In 2009 ontving ze een Gouden Kalf voor haar hoofdrol in Door huid heen. Voor 2017 is ze voor twee films genomineerd als beste actrice: Tonio en Verdwijnen.

Diederik Burgersdijk (moderator) is classicus, schrijver en moderator bij Spui25. In maart 2018 verschijnt zijn boek De sluipwesp en de leliën (Athenaeum, Polak & Van Gennep).

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum